Skip to content

Maersk: problemen containervracht houden hele jaar aan

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De huidige problemen met containervracht houden vermoedelijk nog het hele jaar aan.

Dan gaat het onder andere om tekorten aan containers in Azië, vertragingen en meer vraag naar containers dan aanbod op sommige routes. Die verwachting heeft de Deense rederij A.P. Møller – Maersk uitgesproken. Dat bedrijf had door de grote vraag een ‘uitzonderlijk sterk’ eerste kwartaal.

Omzet Maersk stijgt met een derde

“De sterke vraag leidde tot opstoppingen, maar ook tot een capaciteitsgebrek waardoor de tarieven voor containervervoer naar recordniveaus zijn gestegen”, verklaarde topman Søren Skou van Maersk, de kortere naam die het bedrijf internationaal voert. De Deense rederij zag zijn omzet daardoor met haast een derde stijgen tot $ 12,9 miljard. De winst explodeerde van $ 209 miljoen in de eerste drie maanden van vorig jaar, naar $ 2,7 miljard in de afgelopen periode.

Hinder voor exporteurs van uien en eieren

Doordat de coronapandemie met name in China al vrij snel onder controle was, konden fabrieken in dat land volop produceren, terwijl dat in andere regio’s niet lukte. Daardoor ontstonden wel tekorten aan containers in China, omdat minder goederen werden terugvervoerd naar het Aziatische land. Uit China komen voedingsmiddelen als zaden, noten, vers fruit, bevroren vis en ook vitamines. Dit voorjaar kampten ook in Nederland verschillende voedselexporteurs met het containertekort. Onder andere exporteurs van uien en eieren ondervinden hier hinder van.

Suez-kanaal

Ook de situatie rond het Suez-kanaal zorgt nog altijd voor vertragingen. Eind maart was het kanaal ongeveer een week geblokkeerd doordat een containerschip overdwars was vastgelopen. De vertragingen bij het kanaal zijn weliswaar opgelost, maar in havens is nog altijd veel drukte.

Vorige week verhoogde Maersk zijn omzet- en winstverwachting al vanwege de marktomstandigheden.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin