Magere koeien duurder in Leeuwarden

Door een teruglopend aanbod noteerden magere koeien 5 cent duurder op de veemarkt in Leeuwarden.

De handel in slachtkoeien was op de veemarkt Leeuwarden rustig. Er werden 360 dieren aangevoerd, dat is beduidend minder dan de marktdag een week ervoor. Toen werden er nog 107 meer aangevoerd.

In de prijs van luxe dieren zit al lange tijd geen beweging. De prijzen van de magere koeien noteerden hierdoor 5 cent meer dan de week ervoor. Slachtkoeien van O-kwaliteit kwamen hierdoor uit op € 2,65 tot € 2,90 per kilo. Ook zagen slachterijen de rechtstreekse aanvoer kleiner worden.

Aanbod leidend voor prijs

Toch vonden handelaren de handel moeilijk en is de prijsstijging echt vanuit een teruglopend aanbod gestuurd. De vraag vanuit de vleeshandel is niet overdreven hoog en staat ook deze week nog onder druk. Melkveehouders hebben door het warme weer hun vizier verlegd naar de oogst van een snede gras en daarna aansluitend de maisoogst. De aanvoer van grotere koppels magere koeien droogt hierdoor op.

Maar alles valt of staat met het aanbod in de komende week. Als de aanvoer van uitgemolken melkkoeien ook in de komende week laag blijft, is een stabiele prijs mogelijk. Anders zal de 5 cent, die deze week in Leeuwarden erbij werd genoteerd, snel weer van de prijs af zijn.

Prognose: Prijzen moeizaam stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.