Magere slachtkoeien duurder verkocht

27-01-2020 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

De aanvoer van koeien op de veemarkt in Bunnik was maandag 27 januari vrij groot.

Desondanks zijn de dieren vlot verkocht. Dat komt overeen met de gang van zaken vorige week in Leeuwarden.

Vooral behoefte aan magere koeien

Uit de prijsontwikkeling blijkt dat er over de hele linie vooral behoefte blijft aan de koeien die bestemd zijn voor productie in het lagere segment vlees. Deze worden duurder. Al een aantal weken is juist deze categorie minder voor handen in Bunnik.

Het lijkt erop dat de melkveehouders hun dieren wat langer vasthouden. De noteringen voor de worstkoeien en de P-kwaliteit konden maandag € 0,05 per kilo stijgen. De wat luxere kwaliteiten bleven in prijs ongewijzigd.

Hogere prijzen in Duitsland

In Duitsland stijgen de prijzen voor de kwaliteiten P en O verder. Ze staan ook een stuk hoger genoteerd dan vorig jaar, zoals overigens alle slachtkoeien, terwijl het pure vleesvee (stieren) er juist wat minder opbrengt. Het aanbod slachtkoeien staat overal onder druk.

De koeien waren tot dusver in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Nu het prijsverschil echter kleiner wordt drukt dat de Duitse export naar Nederland. Dat maakt het aanbod hier nog schraler en geeft de prijs van de slachtkoe een extra steun in de rug.

Prognose: prijs stijgt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.