Magere start voor groothandel in voedingsmiddelen

10-06 | |
groothandel in voedingsmiddelen
Groothandelaren in eieren zagen hun omzet in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,3% dalen. - Foto: Canva

De groothandel in voedingsmiddelen kent een zeer magere start van het jaar. Handelaren in akkerbouwproducten en sierteelt zien hun omzetten daarentegen fors stijgen.

Tegenvallende omzetten in de groothandel in voedingsmiddelen treffen vooral de toelevering van grondstoffen en halffabrikaten aan de voedingsmiddelenindustrie, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze groep handelaren ziet de omzet in het eerste kwartaal met 8,3% dalen ten opzichte van vorig jaar. De totale groep aan groothandelaren in voedingsmiddelen, waarin ook de afzet naar supermarkten en dergelijke, zag zijn omzet met 3,5% dalen.

Lager omzet zuivel en eieren

Groothandelaren in zuivel en eieren zagen hun omzet in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,3% dalen. Dit is enerzijds ingegeven door de sterke omzetgroei die deze bedrijfstak in de eerste helft van vorig jaar realiseerde. Het hamsteren in de supermarkten stimuleerde deze verkopen vorig jaar. Dit jaar is er bovendien een negatief effect, omdat de afzet naar de horeca werd gehinderd door de coronamaatregelen.

Transitohandel in soja en mais

Handelaren in akkerbouwproducten realiseerden in het eerste kwartaal 15,6% meer omzet dan een jaar geleden. Volgens uitleg van het CBS betreft het hier voor een belangrijk deel transitohandel in soja en mais. Dat betekent dat een Nederlands handelsbedrijf ergens in de wereld soja of mais koopt om het niet in Nederland, maar in een ander land af te zetten. Ook de hogere prijzen voor oliezaden en veevoer hebben invloed op de hogere omzetten in deze branche.

Records bij export snijbloemen

De groothandel in bloemen en planten zag hun omzet explosief toenemen. Deels omdat de omzetten in de eerste helft van vorig jaar zwaar tegenvielen, maar ook door de bijzonder goede vraag dit jaar. Zo werden in de export van snijbloemen nieuwe records geboekt. De opmars van handel via internet levert een flinke bijdrage aan grotere omzetten in deze handel, meldt een woordvoerder van het CBS.

In het algemeen is de groothandel positief over de omzetkansen in de komende maanden. Dat komt met name omdat ze nu meer kansen zien in het buitenland. In tegenstelling tot de vorige vier kwartaalmetingen zijn handelaren nu positief over de omzetverwachtingen in het buitenland.

Lees ook: ING: voedingsafzet nog 1,5 jaar anders door corona

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer