Mageremelkpoeder uitschieter op zwakke markt

05-12-2019 | Laatste update op 26-01 | |

De vloeibare zuivelprijzen gaan deze week verder onderuit. De spotmelkprijs het meest gevoelig.

Vrijwel alle grote verwerkers bieden melk aan, om de druk op onder meer de kaasmarkt iets te verlichten. Ook vanuit onder meer Frankrijk is er volop aanbod van melk. De spotmelkprijs af bedrijf gaat naar zo’n 33 cent per kilo.

Kaasprijs stabiel

De kaasprijs is nog goeddeels stabiel, maar begint toch iets kalmer te worden. Daarbij willen de kaasmakers liever niet vlak voor de kerst nog grote volumes foliekaas hebben staan. Het is wellicht een tijdelijk verschijnsel. Na de jaarwisseling zijn er weer nieuwe kansen.

De noteringen voor room en mageremelkconcentraat gaan bij een kalme markt ook iets verder onderuit. Voor room wordt tussen de € 4 en € 4,20 per kilo betaald, voor concentraat tussen de € 2,10 en € 2,30.

De markt voor mageremelkpoeder blijft ondertussen heel gezond. De spotnotering voor dit product ligt tussen de € 2.600 en € 2.650 per ton. Vorige week leek even sprake van een kleine hapering, maar mede onder invloed vaneen positiever dan verwachte GDT-veiling en een goede exportvraag kreeg de melkpoedermarkt weer een nieuwe stimulans.

Botermarkt

De botermarkt is ondertussen vrij stil. Voor vers product (in blok) wordt zo’n € 3,60 betaald, voor oud product zeker een dubbeltje per kilo minder. De vraag is zwak en grote producenten proberen nog steeds volumes oud product te slijten – wat een herstel niet helpt.

Prognose: zwakke markt, behalve voor melkpoeder.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.