Mais drijvende kracht op de graanmarkt

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het weer in Zuid-Amerika, met te veel regen in Brazilië en (weer) droogte in Argentinië, heeft sterke invloed op de graanmarkt. Vooral de Braziliaanse maisoogst dreigt een tik te krijgen.

Marktanalisten, graanexporteurs en -inkopers kijken met spanning uit naar het dinsdagavond 9 maart weer verschijnende maandrapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, over de stand van zaken op de markt voor agrarische producten in eigen land en vooral ook wereldwijd.

Op de termijnmarkten in zowel Parijs als Chicago staan de prijzen voor tarwe en mais redelijk stevig. Ze dobberen op een relatief hoog niveau. Mais is momenteel de meest invloedrijke ‘commodity’. Dat is voor een groot deel te danken, te wijten zo u wilt, aan de weersomstandigheden in Zuid-Amerika. Er is vertraging in de Braziliaanse soja-oogst en de daarop volgende inzaai van de safriña mais. De late aanplant van deze mais heeft een prijsopdrijvend effect. In de regio Mato Grosso heeft het zeer veel meer dan normaal geregend en er is nog meer op komst. Als compensatie voor het vertraagd inzaaien van de mais, met als gevolg ook vertraagde ontwikkeling, zou men het areaal kunnen uitbreiden. De prognose voor de Braziliaanse maisoogst blijft een heel grote, maar toch minder dan eerder verwacht. In Argentinië speelt juist weer eens aanhoudende droogte op. In de VS is het inzaaien van de mais net begonnen.

Tarwe lift enigszins mee op de sterke basis onder de maisprijs. Ook is er indirect effect van de gestegen prijs voor ruwe olie. Deze heeft een opdrijvend effect op grondstoffen voor met name ethanol en biodiesel.

China stuwende kracht

China staat wederom te boek als stuwende kracht voor de prijzen op de agrarische markten. Dit ondanks aanhoudende zorgen over de terugkeer van problemen in de zo grote varkensstapel met Afrikaanse varkenspest (AVP). Agrimoney meldt dat de AVP zich weer uitbreidt en dat er behoorlijk wat zeugen zijn geslacht. Op de middellange termijn is dat drukkend op de graanmarkt, door terugvallende vraag naar voergranen. Tot dusver is in de eerste twee maanden van het jaar juist behoorlijk veel ingevoerd.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.