Mais en gerst houden graanprognose in balans

20-10 | |
De totale graanoogst wordt in de graanprognose net als in september geschat op 2.256 miljoen ton. - Foto: Canva
De totale graanoogst wordt in de graanprognose net als in september geschat op 2.256 miljoen ton. - Foto: Canva

De internationale graanraad IGC heeft een maand na de prognoses van september nauwelijks wijzigingen in petto voor de graanprognose. De oogstverwachting van gerst is opgeschroefd, maar daartegenover staat een kleinere maisoogst.

De totale graanoogst wordt in de graanprognose net als in september geschat op 2.256 miljoen ton. Daarmee valt de wereldwijde graanoogst 34 miljoen ton kleiner uit dan vorig jaar. Dat laatste zien we dan ook terug in de voorraden aan het eind van het seizoen. Het graanoverschot dat beschikbaar is bij de start van het seizoen 2023-2024 slinkt daarmee tot 584 miljoen ton.

De voorgaande jaren was deze hoeveelheid 600 miljoen ton of iets daarboven. De graanconsumptie daalt dit seizoen volgens het IGC met 22 miljoen ton naar 2.271 miljoen ton.

Maisproductie omlaag in graanprognose

De maisproductie is 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld en komt nu volgens de oktober-raming op 1.166 miljoen ton. Daarmee valt de wereldwijde maisoogst 51 miljoen ton kleiner uit dan vorig jaar. Ten opzichte van 2019-2020 en 2020-2021 komt er volgens de huidige verwachting zo’n 30 miljoen ton mais meer van het land.

Er zal wel wat minder mais in het voer gaan, maar vooralsnog denkt het IGC dat de maisconsumptie zo’n 22 miljoen ton groter zal zijn dan de productie. Het gevolg daarvan is dat de voorraden aan het eind van het seizoen kleiner uitvallen.

Lees ook: EU-import van mais stijgt naar 8,4 miljoen ton

Iets grotere tarwevoorraad

De graanraad houdt de tarweproductie net als in september op 792 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 10 miljoen ton groter dan vorig jaar. De consumptie neemt naar verwachting ook wat toe, maar niet zo veel als de productie. Dit resulteert dan ook in een iets grotere tarwevoorraad aan het eind van het seizoen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer