Mais wordt de topper van 2020 in Brazilië

15-01-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Foto: Tony Oliveira/CNA
Foto: Tony Oliveira/CNA

Hoge productie, goede kwaliteit en een grote vraag kenmerken het maisseizoen in agrarische grootmacht Brazilië. Maar ook voor andere gewassen verwacht het land een florissant jaar.

Hoewel de prijs voor mais nu nog niet het niveau voor 2020 heeft bereikt, wijst alles erop dat de maisteelt in Brazilië een hoger rendement zal hebben dan soja. Vooral de groeiende vraag is hiervan de oorzaak. Dat is de verwachting van analisten van T&F Agroeconomic Consulting, volgens wie de graansoort ‘de topper van 2020’ zal zijn: een jaar waarin ‘grote winstgevendheid voor de Braziliaanse landbouw’ wordt verwacht. Volgens specialisten zal volgend jaar zelfs tarwe, ondanks alle problemen die deze teelt vaak met zich meebrengt, flink winstgevend zijn.

Export

Er zijn verschillende redenen voor de stijgende vraag. De export is vorig jaar al flink gestegen en de verwachting is dat de export in 2020 verder zal toenemen. Producenten wijzen op de goede kwaliteit van Braziliaanse mais. Mais in landen als de Verenigde Staten, Argentinië en ook Europa wordt door laboratoria gekwalificeerd als ‘zacht’, terwijl Braziliaanse mais de kwaliteit ‘hard’ heeft. In enkele Aziatische landen en vooral in China zal de veestapel weer worden uitgebreid en daardoor stijgt de vraag naar mais. Ook de nationale vraag groeit door de toegenomen productie van varkens- en pluimveevlees voor de export. De verwachting is dat in Brazilië de productie van ethanol uit mais zal verdubbelen.

Ethanol

Vanuit de haven van Paranaguá is vorige week voor het eerst een schip met 27.500 ton maisschroot, het restproduct van de ethanolproductie, vertrokken naar Engeland. Dit schroot, bekend onder de naam ddgs (dried distillers grains with soluble‘s), is afkomstig van het bedrijf Inpasa Agroindustrial in de deelstaat Mato Grosso. Daar wordt per dag 3.600 ton mais verwerkt tot 1,5 miljoen liter ethanol en 1000 ton ddgs als restproduct.

Vrachtkosten

Door de verbetering van zowel de interne en externe logistiek kan Brazilië mais leveren tegen een steeds concurrerender prijs. De vrachtkosten naar een grote afnemer als Spanje is, met $ 2 per ton, lager dan die voor mais uit de VS. Vrachtkosten naar Iran zijn $ 14 lager dan die van de VS. Vrachtkosten naar Zuidoost-Azië zijn

$ 48 lager in vergelijking met die van de VS. Ook heeft Brazilië het voordeel van het grote productievolume.

Van de oogst 2018-‘19 werd 44 miljoen ton geëxporteerd en de verwachting is dat van de volgende oogst op zijn minst eenzelfde volume wordt verscheept. De prijs per ton, FOB, is ook concurrerend met een prijs van ongeveer $ 165 uit de haven van Paranaguá tegen $ 174 uit de VS en $ 177 uit Argentinië. Brazilië is na de VS de grootste exporteur van mais.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur
Meer over


Beheer