Maisimport blijft begin januari op stoom

11-01 | |
Oogst van korrelmais. Foto: Henk Riswick
Oogst van korrelmais. Foto: Henk Riswick

De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben in de eerste week van januari zo’n 447.000 ton korrelmais geïmporteerd.

Daarmee komt de totale import dit seizoen al op 15,1 miljoen ton, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Spanje importeerde in de eerste week van januari de grootste hoeveelheid met bijna 190.000 ton. Daarna volgt Portugal met 114.000 ton. Daarmee heeft het Iberisch Schiereiland een aandeel van 68% in de totale maisimport aan het begin van het jaar. De meeste mais kwam uit Oekraïne; zo’n 219.000 ton. Brazilië leverde 175.000 ton.

Hoewel het seizoen nog maar net halverwege is, is de EU-import van mais al groter dan in veel voorgaande jaren. Door een tegenvallende oogst als gevolg van extreme droogte in de EU zelf zal de import toenemen tot om en nabij het hoge niveau van 2018-’19. In dat seizoen werd 22,6 miljoen ton geïmporteerd.

Onzekerheid import van mais uit Oekraïne

Er zijn twijfels in de markt of derde landen voldoende mais kunnen leveren om dit seizoen aan de grote importbehoefte van de EU te voldoen. Er is vooral onzekerheid over de import van mais uit Oekraïne als gevolg van de oorlog die daar woedt. Voor de veevoersector in de EU is Oekraïne altijd al een belangrijke bron voor mais, maar door de oorlog in dat land en de extra grote importbehoefte in de EU is er vrees dat er later in het seizoen een tekort ontstaat.

Ondertussen zorgen met name de grote leveranties uit Oekraïne en Brazilië ervoor dat de importbehoefte voorlopig goed kan worden ingevuld. Beide landen hebben in de afgelopen zes maanden elk al 7 miljoen ton mais geleverd. De aanvoer vanuit deze twee landen voorziet in meer dan 90% van de totale EU-import. Daarnaast komt er nog wat mais uit Canada en Servië.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer