Doorgaan naar artikel

Maisoogst begint op stoom te komen

De oogst van mais. Op veel plekken in Nederland is de maisoogst in volle gang. - Foto: Ronald Hissink

De oogst van mais. Op veel plekken in Nederland is de maisoogst in volle gang. - Foto: Ronald Hissink

De maisoogst is op veel plekken in Nederland in volle gang.

De opbrengsten lijken goed, maar menig melkveehouder heeft zich toch wat laten verrassen door de snelle afrijping van het gewas. Over het algemeen is de kwaliteit beter dan vorig jaar. Echter zijn er percelen mais waar de geoogste tonnen, ondanks de hoogte van de planten, minder zijn. Er blijft daardoor vraag naar mais, die daardoor niet veel in prijs zakt. De prijs van € 1,60 per % droge stof wordt hierdoor nog steeds genoemd.

Veel vraag voor afdek kuilen

Er is veel vraag naar bijproducten als afdek voor de maiskuilen. Op dit moment is de uitdaging voor de voerhandelaren om product te krijgen. Aardappelstoomschillen en snippers zijn minder beschikbaar. Fabrieken zitten met voldoende frietvoorraden en draaien niet volop. Ook het aanbod van bierbostel neemt af door een teruglopende bierproductie. Door dit alles lijkt dat de markt de komende weken vrij vast blijft.

Bietencampagne gestart

De bietencampagne is gestart en de eerste leveringen van het product hebben inmiddels plaatsgevonden. De voorkoopprijs in mei voor bietenperspulp lag op € 1,65 per % droge stof. Het product staat nu genoteerd op € 2,10. Deze verhoging is uiteraard flink, maar de prijs voor het product ligt met 85% nog steeds onder de voederwaardeprijs.

Stroprijzen blijven hoog

De stromarkt blijft moeizaam verlopen. Er komen vanuit de grote graangebieden maar mondjesmaat vrachtwagencombinatie met stro naar Nederland tegen relatief hoge prijzen.

Prognose: Bijproducten stabiel, stro stijgt verder in prijs.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin