Doorgaan naar artikel

Maisprijs onder druk door groter areaal VS

De notering voor het eerst aflopende maiscontract op de termijnmarkt in Chicago daalde op de laatste handelsdag van maart dan ook naar $ 340,75 per ton. - Foto: AFP

De notering voor het eerst aflopende maiscontract op de termijnmarkt in Chicago daalde op de laatste handelsdag van maart dan ook naar $ 340,75 per ton. - Foto: AFP

Handelaren waren begin deze week voorzichtig op de termijnmarkten voor granen en oliezaden.

Er werd een afwachtende houding aangenomen, omdat 31 maart het Prospective Plantings rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verscheen. Het maisareaal komt in de Verenigde Staten groeit 8% naar 39,25 miljoen hectare vergeleken met het areaal in 2019. Dat is meer dan waar eerder van werd uitgegaan.

Prijsdaling mais valt mee

De notering voor het eerst aflopende maiscontract op de termijnmarkt in Chicago daalde op de laatste handelsdag van maart dan ook naar $ 340,75 per ton. Dat is 2% lager dan een week eerder werd genoteerd. De prijsdaling voor mais valt daarmee mee. Naast het grotere areaal staat de maismarkt ook onder druk omdat er onrust heerst op de ethanolmarkt.

Voorzichtige handel in tarwe

Voor tarwe blijft het Amerikaanse areaal vrijwel gelijk op ruim 18 miljoen hectare. Wel is opvallend dat het areaal durumtarwe 4% afneemt naar 0,52 miljoen hectare vergeleken met het areaal in 2019. Dit kan voor een scherpere prijs zorgen. Door het heersende coronavirus zijn consumenten meer aan het hamsteren, waardoor de wereldwijde vraag naar durumtarwe goed is.

Op de termijnmarkt in Parijs staat de notering voor maaltarwe begin deze week stabiel op € 196,25 per ton. Dat is 1% hoger dan een week eerder werd genoteerd. Veel landen proberen de aanvoer van tarwe veilig te stellen. Logistieke problemen, zoals sluiting van grenzen en havens van belangrijke exporterende landen, kunnen de prijzen op een hoger niveau brengen. Maar er is veel onzeker, waardoor de handel voorzichtig blijft.

Prognose: druk op mais; stijgende tarweprijs.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin