Maisprijs onder druk door recordoogst in VS

13-08-2020 | |
Een Amerikaanse akkerbouwer in Atlantic, Iowa oogst mais. - Foto: ANP
Een Amerikaanse akkerbouwer in Atlantic, Iowa oogst mais. - Foto: ANP

De Verenigde Staten gaan een record hoeveelheid mais oogsten dit jaar. Daardoor staat de maisprijs onder druk.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de maistelers in de VS voor oogst 2020 gemiddeld zo’n $ 3,10 per bushel (€ 103 per ton) zullen ontvangen. Dat is de laagste telersprijs in de VS in 14 jaar.

USDA verwacht veel vraag naar mais nieuwe oogst

Het USDA publiceerde woensdagavond de maandelijkse Wasde-prognose met een overzicht van productie en verbruik van de belangrijkste agrarische grondstoffen. In eerste instantie zakten de maisprijzen hierdoor op de termijnmarkt in Chicago. Maar donderdag tijdens de handelsdag stegen ze weer. Het USDA verwacht veel vraag naar Amerikaanse mais van de nieuwe oogst. En analisten stellen dat het USDA nog geen rekening heeft gehouden met de stormschade in de mais in Iowa.

Wereldwijde voorraden mais en tarwe groeien

Voor de hele wereld verwacht het USDA een maisproductie van 1.171 miljoen ton terwijl het verbruik uitkomt op 1.165 miljoen ton. Doordat de oogst groter is dan het verbruik groeien de maisvoorraden in de wereld. Ook bij tarwe verwacht het USDA een groei van de voorraden in de wereld. De oogst van 766 miljoen ton is groter dan het verbruik van 750 miljoen ton. Dat leidt tot een tarwevoorraad van 316,8 miljoen ton aan het eind van het seizoen 2020/2021. De tarwevoorraad in de wereld is in 2 jaar met 33 miljoen ton toegenomen.

Groei van de voorraden zorgt voor prijsdruk omdat tegenvallers in de oogst kunnen worden opgevangen door de voorraden aan te spreken. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de tarwenotering iets op woensdag. Donderdagochtend werd het verlies al weer goedgemaakt.

Ook voor sojabonen recordoogst verwacht

Bij sojabonen verwacht het USDA voor de VS ook een recordoogst, net als bij mais. De wereldwijde productie van sojabonen stijgt volgens de USDA-prognose naar 370,4 miljoen ton bij een verbruik van 367,9 miljoen ton. De stijging van het verbruik komt vooral door de grotere vraag in China. De sojanoteringen stegen in Chicago na de publicatie van het Wasde-rapport.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.