Skip to content

Marge-onderzoek in spruitkoolketen

Updated on:
Business
Nieuws
Het sorteren van spruiten. De marges in de keten worden dit jaar onderzocht. - Foto: Ruud Ploeg

Het sorteren van spruiten. De marges in de keten worden dit jaar onderzocht. - Foto: Ruud Ploeg

In de tweede Agro-Nutri Monitor, het margeonderzoek in opdracht van het ministerie van landbouw, richten onderzoekers zich op spruitkool in plaats van witte kool.

Wageningen Economic Research en agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy voeren het onderzoek uit in zeven ketens, waaronder spruitkool.

In oktober verscheen de eerste Agro-Nutri Monitor met daarin een analyse van de keten van witte kool voor zuurkool. De onderzoekers beschreven de markt van één grote verwerker met vaste contracten zonder veel prijsschommelingen.

Nu is spruitkool gekozen voor de versmarkt, wat betekent dat onderzoekers spruitkooltelers gaan benaderen om machtsverhoudingen in de keten vast te stellen. Dat gebeurt ook voor peren, tomaten, melk, varkensvlees, consumptieaardappelen en uien.

Prijsvorming in keten inzichtelijker maken

Minister Carola Schouten van LNV vroeg de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2019 de prijsvorming in de keten inzichtelijker te maken en zo eventuele problemen bij de prijsvorming te tonen. Ook moet het onderzoek een beeld geven van kosten en belemmeringen om te verduurzamen.

Lees ook: Meerprijs biologisch dekt kosten, behalve in zuivel

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin