Marktstudie: ga uien telen in Senegal

18-03 | |
Uien worden geladen in een schip met bestemming Senegal. Foto: Peter Roek
Uien worden geladen in een schip met bestemming Senegal. Foto: Peter Roek

Nederlandse bedrijven kunnen hun afzetmarkt vergroten door zelf uien te gaan telen in het Afrikaanse Senegal, hoofdafnemer van de Nederlandse ui.

Dat is de uitkomst van de marktstudie Lead Onion Farmer with Outsourced Production van PSPS Business Abroad, in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Duurzamer productiemodel

In dit lopende uienafzetseizoen heeft Senegal 172.872 ton ‘Holland Onions’ op de kade verwelkomd. Door de importquota op uien loopt de afzet terug, waardoor Nederlandse bedrijven in die periode marktaandeel dreigen te verliezen. Met het verleggen van de productie kunnen Nederlandse bedrijven niet alleen marktaandeel zeker stellen, maar ook de regionale markt veroveren met lokaal product. Kortere routes vormen bovendien een duurzamer productiemodel.

De mogelijkheden voor de uienteelt in Senegal nemen toe door meer aandacht voor kwaliteitsverbetering, betere mechanisatie, goed beheerde telersprogramma‘s, kleinschalige irrigatiesystemen, levering van kwaliteitszaad en kennisoverdracht.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.