Markt bijproducten beweegt

03-02-2020 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

De markt voor bijproducten voor varkenshouderijen was rustig, maar komt inmiddels in beweging.

Zo verlaagt ForFarmers de prijzen voor kaaswei en soyfeed, dankzij toegenomen aanbod.Tarwegistconcentraat blijft wel krap beschikbaar.

Biergist kan goedkoper worden

Een normaal zeer stabiel genoteerde prijs komt nu ook onder druk te staan. Biergist kan goedkoper worden, doordat in China (grote bierproducent) beduidend minder wordt opgenomen door de voederindustrie. Er zijn in China en omliggende landen immers zeer veel varkens weggevallen als gevolg van de daar heersende Afrikaanse varkenspest, wat de behoefte aan voer en daarmee gedroogde biergist sterk heeft verminderd. De brouwerijen moeten hun gist nu elders aanbieden.

Gestegen brandstofprijzen

In eigen land komt er bovendien meer aanbod van gist voor de varkenshouderij doordat er minder wordt gedroogd als gevolg van gestegen brandstofprijzen.

Aardappelstoomschillen en tarwezetmeel

Aardappelstoomschillen houden hun voor deze tijd van het jaar hoge prijs (nog) vast. De prijs van tarwezetmeel blijft deze week bij de meeste leveranciers ook onveranderd, maar staat onder invloed van de in januari gestegen graanprijzen. Half januari is de prijs bij enkele leveranciers al verhoogd, de vraag is immers goed.

Stoppende varkensbedrijven

Invloed van teruglopende vraag vanwege stoppende varkensbedrijven is nog niet merkbaar en zal onder de bedrijven die bijproducten voeren sowieso waarschijnlijk beperkt blijven. In het kielzog van de vaste markt voor tarwezetmeel is vorige week de prijs van het mengproduct Biva (vooral energiebrenger) verhoogd. Het is wel de vraag hoelang de energieprijs nog op dit peil blijft, want de graanprijzen beginnen nu te zakken.

Prognose: meer aanbod zet prijzen onder druk

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer