Doorgaan naar artikel

Markt bijproducten verstoord

Lossen van bijproducten op varkenshouderijbedrijf. - Foto: Bert Jansen

Lossen van bijproducten op varkenshouderijbedrijf. - Foto: Bert Jansen

De voedermarkt, zeker ook de bijproductenmarkt, is momenteel zeer moeilijk te doorgronden, omdat er zoveel factoren meespelen.

Vlees, granen en andere grondstoffen; de prijzen zijn flink in beweging. Exportbeperkingen vanwege wering van het coronavirus fnuiken de handel van veel ondernemingen in de voedingsindustrie die aan de varkenshouderij de reststromen van hun productie en grondstofverwerking leveren.

Brouwerijen merken gevolgen

Er komen nu, soms flinke, wijzigingen in de handel in reststromen. De sluiting van de horeca en het afgelasten van talloze evenementen drukken bijvoorbeeld de afzet van (verse) friet en de typische voor de horeca en catering geliefde aardappelproducten, zoals partjes, en uiteraard gaat ook de verkoop van bier flink zakken. De aardappelverwerkers zullen de productie noodgedwongen temperen omdat de vraag in één klap grotendeels stilvalt en hun opslagcapaciteit niet onbegrensd is.

Ook brouwerijen merken de gevolgen. Biergist bijvoorbeeld is deze week bij ForFarmers een dubbeltje per procent droge stof duurder geworden. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling, na de recente zeer forse prijsdalingen bij de leveranciers van biergist vanwege de door Aziatische (gedroogde) gist overvoerde markt

Week van inventariseren

Al met al is dit voor de leveranciers van de bijproducten een week van inventariseren, want de verwikkelingen zijn uitzonderlijk. De tarieven zijn vrijwel allemaal ongewijzigd gebleven, maar er zullen binnenkort ongetwijfeld mutaties volgen. Of het allemaal prijsstijgingen zullen zijn, staat nog te bezien, want er kunnen nu ook moeilijk dan wel in het geheel niet verkoopbare grondstoffen en restproducten op de markt komen.

Prognose: instabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin