Foto: Canva
De afzet van uien die er is, is binnen Europa; overzees gebeurt niet veel.
De vraag naar uien begint eind deze week wat aan te trekken, nadat het even iets rustiger was. Er worden links en rechts allemaal prijzen genoemd bij verwerkers. Het gevoel heerst onder sorteerders en verwerkers dat klanten prijzen wat onderuit praten, maar uiteindelijk lukt het wel om de verkoopprijs erop te houden.
Wellicht dat richting de paasdagen de bodem in de markt is bereikt. Want het blijft onduidelijk hoeveel uien er nog zijn. De schaarste is er natuurlijk nog steeds en dat houdt de stemming in de uienmarkt goed.
De beurs in Middenmeer verlaagde eerder deze week de noteringen voor uien flink. Voor gele zaaiuien 30% grof daalde de notering minder hard dan voor uien 60% grof. De middelsortering loopt namelijk wel goed weg naar de retail. De beurs in Emmeloord verlaagde de uiennoteringen ook. Er zijn momenteel niet veel transacties. Speculanten houden zich ook nog rustig, waardoor er geen overaanbod van uien is op de markt. Er wordt gehoopt dat de prijzen over een tijdje weer zullen stijgen.
Prima kwaliteit uien
De kwaliteit van de uien is prima. Al blijft het opletten, want niet alle partijen zijn geschikt om tot het einde van het seizoen te bewaren. Tot dusver vindt de stroom kwalitatief mindere partijen wel afzet naar de industrietak.
Vooruitkijken naar het volgende seizoen is lastig. Toch gebeurt best redelijk wat handel voor seizoen 2023-‘24. Zo worden plantuien en zaaiuien grofweg vastgelegd tussen € 15 en € 20 per 100 kilo voor de af-landperiode tot aan levering in december. Maar als het groeiseizoen gunstig verloopt en het aanbod vanuit Europa ook goed gaat zijn, dan zijn dat best hoge prijzen. Verwerkers willen de boot niet missen en de zaken die nu worden gedaan, zijn op basis van dit seizoen; telers bepalen die prijs.
Prognose: prijshoudende uienmarkt.
Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt