Markt eieren stabiel

03-06 | |
Barneveld vormde een uitzondering door de (bruine) kooi-einotering met gemiddeld over alle gewichten bijna tien cent te laten dalen. - Foto: Canva
Barneveld vormde een uitzondering door de (bruine) kooi-einotering met gemiddeld over alle gewichten bijna tien cent te laten dalen. - Foto: Canva

De eiermarkt was in de week voor Pinksteren weinig anders dan de week ervoor.

“Alles staat een beetje stil”, zo omschreef een eierhandelaar de marktsituatie. “Het kabbelt voort”, zei een andere. Het krappe aanbod is in balans met de vraag. Die trok wel iets aan deze week, met het oog op het Pinksterweekend.
Een en ander leidde grofweg tot stabiele prijzen zowel nationaal als in Duitsland en Frankrijk. In een enkel geval daalde de prijs licht, maar soms was er ook sprake van een minieme prijsstijging van enkele centen. Barneveld vormde een uitzondering door de (bruine) kooi-einotering met gemiddeld over alle gewichten bijna tien cent te laten dalen (de handel in die eieren werd als ‘taai’ omschreven) en de scharreleieren met gemiddeld over alle gewichten zestien cent te laten stijgen.
De NOP-richtprijs scharreleieren noteerde ietsiepietsie hoger: die voor de witte 62-63 gram kwam één cent hoger uit op € 9,76, die voor bruine met vier cent op € 10,19. Vergeleken met vorig jaar nog steeds forse verschillen, toen in week 22 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren € 6,18 (+ 8 cent) noteerde en voor bruine € 6,82 (+ 10 cent).

Lees verder onder de grafieken

Vogelgriepmaatregelen opgeheven

Vrijdag voor Pinksteren worden de AI-maatregelen in de Gelderse Vallei opgeheven. “Een verlossing”, aldus een handelaar, doelend op de een-op-eentransporten en de dubbele reiniging en ontsmetting van trays en pallets. Dat is nu niet meer nodig. Een logistieke verlichting. Met alleen nog AI-gebied Boskoop, kijkt de hele eiersector uit naar het opheffen van ophokplicht. “België en Duitsland zijn weer vrij. Wanneer wij?”, zo vraagt menigeen zich af. Als productie van vrije-uitloopeieren weer mogelijk is, zal dat zorgen voor meer stabiliteit en rust in de markt. En minder druk op het scharrelsegment.

Kooi-industrie dominant

Bij de industrie is nog steeds kooi dominant en prijsbepalend. Het gevolg van de AI-uitbraken internationaal en de situatie in Oekraïne, vooral kooi-eieren betreffend. De Duitse Weser-Ems-notering voor kooi-eieren daalde deze week met drie cent. De Franse Rungis eveneens met drie cent. Rungis is nog steeds erg hoog en omdat deze is verwerkt in de NOP-industrienotering voor kooi-eieren, is de NOP-industrienotering ook hoog, nog zelfs nog hoger dan de Weser-Ems-notering voor scharrelindustrie-eieren. NOP-industrie daalde deze week met drie cent naar € 1,416, zowel voor scharrel- als voor kooi-eieren.

Bodem bereikt

Handelaren verwachten de komende week iets minder vraag en afzet omdat er één verkoopdag minder is. Voor de weken daarna wordt een lager aanbod verwacht. Naar de zomer toe zwakt het aanbod altijd wat af en nu zijn er geluiden dat er de komende weken veel (bio-)koppels weggaan. Er zouden zelfs te weinig vangploegen zijn om al die koppels te kunnen verwerken. Internationaal is sprake van een langzame groei van het aanbod door herbevolking in AI-landen. Al zal het nog wel even duren eer dat de weggevallen productie in de Verenigde Staten zal (de omvang van de AI-ruimingen daar is te vergelijken met het Nederlandse leghennenbestand) zijn gecompenseerd. Wat betreft de prijsontwikkeling verwachten de handelaren dat de bodem is bereikt.

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer