Doorgaan naar artikel

Markt fritesaardappelen klaart iets op

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

De lockdown in Nederland is nog steeds niet van de baan. Wel is er zicht op versoepeling van de maatregelen die de activiteit in de horeca en aanverwante branche stil hebben gelegd dan wel tot een minimum beperkt.

In het buitenland, zoals Engeland, is er al meer leven in de brouwerij. Alsof er al op is gepreludeerd vertoont de verwerking van consumptieaardappelen enige opleving. De fabrikanten van frites en dergelijke hebben in maart meer grondstof gebruikt dan in januari en februari, zo blijkt uit de jongste cijfers van Vavi, de vereniging voor de aardappelverwerkende industrie.

Er ging ruim 322.000 ton doorheen. Dat is in vergelijking met vorig jaar maart 11% meer. Het betekent dat er dus aardig vlot gewerkt is, want de op de verkoop van frites drukkende invloed van Covid-19 begon in april vorig jaar pas echt op te spelen.

Fritesnoteringen stijgen

De Nederlandse noteringen voor fritesaardappelen verbeteren geleidelijk aan. Vorige week gaf alleen de prijs van fritesaardappelen bedoeld voor verkoop binnen Nederland, Duitsland en België een miniem plusje. Deze week stijgen alle fritesnoteringen, met verschillende marges maar alle in ieder geval ook aan de onderkant. De belangrijkste prijs, voor frites cat. 1, stijgt aan de bovenkant met een volle euro.

De Belgische markt voor fritesaardappelen vertoonde vorige week al iets meer activiteit. Na een eerdere verhoging van de Belgapom-notering voor Challenger ging vrijdag 16 april ook de prijs van Fontane een euro in de lift, naar een uiteraard nog steeds bescheiden niveau van € 6,00 per 100 kilo. Belgapom gaf als marktstemming voor beide rassen ‘vast’ op. Ook Bintje kwam weer op het bord en scoorde bij stabiele marktstemming € 5,00.

Prognose: prijs stijgt.

Beheer
WP Admin