Markt kalveren staat flink onder druk

14-06 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Het is in de handel van kalveren een stuk minder positief deze week. De veemarkt in Purmerend heeft geen notering voor de kalveren afgegeven, omdat ze nog niet allemaal verkocht zijn.

De stemming op de veemarkt was slecht, ondanks dat de aanvoer lager uitviel dan vorige week. Ook in de rechtstreekse handel waren nog geen definitieve prijzen bekend. Dat alles komt doordat de vleeskalveren in de afgelopen weken prijs inleverden. De kalveren die nu worden opgezet, zijn slachtrijp als de grootste vraag naar kalfsvlees voor de feestdagen alweer terugloopt.

Voer- en energiekosten om de kalveren groot te brengen blijven maar stijgen, waardoor marges krimpen. Om dan toch in de kosten te kunnen snijden, willen integraties de aankoopprijs laten zakken. In Duitsland werd vorige week door integraties al een verwachte prijsdaling doorgegeven van € 25 per dier.

Prijzen Nederland

In Nederland wordt de soep nog niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, aldus een handelaar. Maar hij geeft wel toe dat een serieuze stap naar beneden wordt gezet. Toch is de prijsverlaging vroeg voor de tijd van het jaar. In de voorgaande jaren werd dat punt op de helft van het jaar bereikt, en dat duurt nu nog twee weken. Hoe groot de prijsdaling gaat worden, moet in de loop van deze week duidelijk worden.

Prognose: dalende prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer