Markt nuka’s nog verder in mineur

21-07-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Het was dinsdagochtend 21 juli geen herhaling van zetten op de kalvermarkt in Purmerend, maar helaas niet in positieve zin.

De stemming was net als de voorgaande week gedrukt, met weinig actie. De aanpassing van de noteringen was eveneens geheel anders. Waar vorige week alleen de prijzen van de vleesrassen zakten, werd nu een veel bredere prijsdaling opgetekend. Deze bedroeg € 5 voor de meeste categorieën.

Sporadische uitzonderingen vielen op

De sporadische uitzonderingen vielen op. De zwart- en roodbonte vaarskalfjes hielden hun notering, om de doodeenvoudige reden dat er anders helemaal niets meer zou overblijven. Daarnaast bleven de prijzen van de beste kwaliteit Belgisch Blauwe en roodbonte stiertjes ongemoeid.

Coronaproblemen duren voort

Inkoop van nuka’s staat onder druk vanwege de verliesgevende verkoop van kalfsvlees, zowel blank als rosé. De markt is zeer zwak, wat nog verergerd wordt doordat de coronaproblemen in toeristische gebieden zeker niet tot het verleden behoren en hier en daar (Barcelona bijvoorbeeld) zelfs leiden tot een nieuwe lockdown.

Matige vraag naar kalveren

De vraag naar kalveren is matig. Door stallen leeg te laten, wordt aanbod van slachtrijpe kalveren op termijn gedrukt, in de hoop op prijsverbetering. De import van nuka’s uit Duitsland is dan ook kleiner dan gewoonlijk rond deze tijd. Het Nederlandse aanbod nuka’s groeit wel, wat de prijzen ook geen goed doet. In Purmerend werden bijna zestig kalveren meer aangevoerd dan op 14 juli. Ook deze week weer blijkt dat de melkveehouderij dit jaar meer inzet op zwartbont dan op de typische vleesrassen.

Prognose: druk op de prijs.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer