Markt nuka’s ziet prijsplafond naderen

25-02-2020 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

Een redelijk vlotte handel in nuchtere kalveren op de veemarkt in Purmerend. Tot een verandering van de prijzen kwam het echter niet dinsdag 25 februari.

Handelaren zagen dat de vraag naar kalveren niet heel veel minder was dan een week terug. Een hogere prijs zat er dit keer echter niet in. Dat het aanbod iets ruimer was dan een week terug, hielp de verkopende handelaren niet. Toch was de druk ook weer niet dermate groot, zodat inkopers in ieder geval geen prijsdaling af konden dwingen.

Stabiele prijzen

Voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit (boven 50 kilo) werd dus, net als een week terug, €100 tot €110 per dier betaald. Daarmee ligt de notering voor deze kalveren nu €25 boven het prijsniveau van een jaar terug. Voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren wordt momenteel maximaal €250 betaald. Ook dat is duidelijk meer dan een jaar terug, toen de maximumprijs voor deze kalveren nog op €225 per dier stond.

Ierse kalveren

Inkopers op de veemarkt in Purmerend gaven dinsdag 25 februari wel een signaal af voor volgende week. Vanwege de start van de import van Ierse kalveren, willen ze volgende week minder betalen voor de kalveren op de veemarkt. Het is natuurlijk nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar dat de import van Ierse kalveren binnenkort op volle toeren gaat lopen, lijkt wel duidelijk.

Prijsplafond nabij

Wat het effect van de import van Ierse kalveren op de prijzen op de veemarkten en verzamelcentra gaat zijn, moet nog blijken. Wel lijkt door dit extra aanbod de ruimte voor een hogere prijs voor nuchtere kalveren dus iets kleiner te worden. Het prijsplafond komt steeds dichterbij.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen van nuchtere kalveren vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer