Markt vleeskuikens in gespannen evenwicht

11-11 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De markt voor vleeskuikens kent meerdere gezichten. Zo waart er nog altijd vogelgriep rond, die daarmee planningen verstoort. Van week tot week en soms zelfs van dag tot dag treden wijzigingen op.

Daardoor hebben sommige slachterijen ineens kip genoeg of zelfs over, terwijl andere te kort komen. Er zijn pluimveehouders die zelfs op zaterdag moeten leveren om te zorgen dat geplaagde slachterijen aan de vraag naar verse kip kunnen voldoen. Andere doen juist rustig aan omdat de afzet van kip niet vanzelf loopt of de aanvoer stokt. Er is zelfs een slachterij die maandag niet slacht omdat veel zware kuikens vastzitten in een nieuw beperkingsgebied.

Evenwicht

Het aanbod van vleeskuikens is niet groot. En dat is maar goed ook, want daardoor weet de markt zijn evenwicht te behouden. Aan de verkoopkant is het steeds meer duwen volgens slachterijen. Daarbij lopen de botproducten nog wel weg, maar is er bij de borstkappen en kipfilet toenemende druk. De vaste afspraken lopen door en ook richting de retail loopt de kip goed weg, maar de ruimte die er verder nog is in de toch wat zwakke vleesmarkt wordt heel snel ingevuld vanuit Polen, Hongarije en Oekraïne. De kip die daar vandaan komt, wordt tegen zeer scherpe prijzen geproduceerd en aangeboden.

Notering Barneveld

Door het krappe aanbod weet de Barneveldse notering voor vrije kuikens nog iets winst te boeken volgende week. De notering stijgt € 0,02 per kilo naar € 1,18 tot € 1,20 per kilo geslacht gewicht. Voor sommigen is de mutatie een verrassing die ze met het oog op de stroeve afzet niet hadden verwacht. Anderen zeggen dat de laatste daling wellicht ook net te sterk was. Wie zich als koper op de markt begaf, kon er de kip niet voor krijgen.

De Belgische noteringen blijven ongewijzigd. De notering voor vrije kuikens in Deinze blijft deze week staan op € 1,24 tot € 1,26 per kilo levend gewicht. Contractnotering ABC maakt komende week ook pas op de plaats, op € 1,26 per kilo.

Contractprijzen

Naar verwachting blijven ook de contractprijzen in ons land staan op het niveau dat ze nu hebben. Voor de VCN is dat € 1,13 per kilo levend gewicht. Het krappe aanbod op de levende markt is in een gespannen evenwicht met de moeizaam lopende afzetmarkt. De verwachting is dat dit ook de komende weken niet anders wordt. Mocht er richting de kerst een plusje in de verkopen te halen zijn, dan is het nog maar de vraag of slachterijen die ook doorgeven richting de kuikenmarkt. Door de verstorende werking van vogelgriep is de efficiëntie een stuk teruggelopen. Slachterijen moeten elkaar helpen om kippen uit gebieden te slachten, waarna extra transport van de karkassen volgt voordat ze op klantwens uitgesneden kunnen worden. Ook lopen de slachtgewichten erg uiteen door de verstoorde markt, waardoor de vleesdelen niet in de optimale maten in de verpakkingen komen. Kortom: er is geen paniek, maar het heeft wel eens soepeler gelopen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer