Markt voor lactoferrine blijft groeien

13-04 | |
lactoferrine
Foto: ANP

De wereldwijde markt voor lactoferrine groeit jaarlijks gemiddeld met ruim 7% en vertegenwoordigt in 2027 een waarde van meer dan € 265 miljoen.

Dat meldt marktonderzoeksbureau Global Market Insights. Het melkeiwit lactoferrine wordt diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht, zoals een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. De vraag naar producten met deze eigenschappen neemt toe. Lactoferrine is een belangrijk ingrediënt in kindervoeding, maar wordt bijvoorbeeld ook verwerkt in sportvoeding en voedingssupplementen.

Bedrijven investeren in lactoferrine

Lactoferrine komt voor in moedermelk. Het eiwit zit van nature ook in koemelk, maar in lagere concentraties dan in moedermelk. 15.000 liter koemelk is goed voor slechts 1 kilo lactoferrine. Door het eiwit te isoleren, kan het in grotere hoeveelheden aan voeding worden toegevoegd.

Steeds meer partijen investeren in de productie van het melkeiwit. Zo investeert FrieslandCampina fors in de uitbreiding van de productiecapaciteit van lactoferrine in Veghel. In 2022 moet de capaciteit met 60 ton zijn uitbreid en komt de totale capaciteit op 70 ton per jaar. Ook partijen als Glanbia, Synlait en het Duitse Milei, onderdeel van de Japanse Morinaga Milk Group, spelen in op de toenemende vraag naar het eiwit.

Willem Veldman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.