Markt voor oliezaden vast gestemd

Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer
Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer

De prijzen van granen en oliezaden staan op topniveaus deze weken.

Bij de granen spelen vooral tegenvallende oogstprognoses een rol, en de grote vraag wereldwijd. Oliezaden profiteren van de hoge prijzen die momenteel worden betaald voor plantaardige olie. Koolzaad en raapzaad zijn duur als gevolg van de krappe beschikbaarheid tot aan de nieuwe oogst. Canadees koolzaad (canola) is krap voorradig bij een stevige vraag, terwijl droogte zijn schaduw al vooruitwerpt voor de nieuwe oogst.

Beschikbaarheid soja

De prijs van sojabonen – op de fysieke markt inmiddels 70% duurder dan vorig jaar rond deze tijd (en mais 77%) – profiteert van de algehele opwaartse tendens in de vraag naar agrarische grondstoffen. Op de termijnmarkt in Chicago klom de prijs voor het eerst aflopende contract sojabonen (mei 2021) in de afgelopen maand 12%. De oogst in Argentinië loopt achter op de planning. Op korte termijn is de beschikbaarheid van soja daardoor niet slecht, maar ook niet bijster ruim. Op de langere termijn kan de prijs nog verbeteren als telers in de Verenigde Staten besluiten om toch maar meer mais te zaaien. Die haalt nu immers hoge prijzen. Ze hebben overigens niet veel tijd meer om de knoop door te hakken, anders wordt het voor mais zaaien te laat. Volgende week publiceert het Amerikaanse ministerie van landbouw weer de maandelijkse ‘Wasde‘-rapportage over de stand van zaken op de markt van agrarische producten. Mogelijk geeft die inzicht over de ontwikkelingen hieromtrent.

Prognose: stabiel tot stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.