Markt voor oudrosékalveren staat onder druk

02-06 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Een groter aanbod van jongrosékalveren en wegvallende vraag vanuit slachterijen hindert de markt voor oudrosékalveren.

De markt voor oudrosékalveren staat onder druk. Doordat jongrosékalveren zijn doorgeschoven naar oudrosés is er flink meer aanbod van deze dieren. De vraag vanuit runderslachterijen is weggevallen, doordat de vraag naar rundvlees ook fors afneemt. Hierdoor blijft de traditionele afzetmarkt voor oudrosévlees over.

In Zuid-Europese landen als Griekenland en Italië is het consumentenvertrouwen laag. Ook Pinksteren vergroot de vraag naar kalfsvlees niet. Het aantal slachtdagen is de komende week door hetzelfde feest een stuk kleiner, waardoor aanbod doorgeschoven wordt.

Markt jongrosés vriendelijker

Voor jongrosés ziet het er wat beter uit. De afzet van het vlees loopt vriendelijker en slachterijen kunnen de dieren goed verwaarden. De prijs blijft stabiel. Starters stijgen nog € 5 per dier. De aangekochte nuchtere kalveren waren duurder bij aankoop en andere kosten zijn ook gestegen.

De handel van starters verloopt goed, zowel binnenlands, als de export van deze dieren. Of ze nog veel stijgen in prijs is de vraag. Door prijsdruk in de vleessector zal de weerstand voor verder stijgende prijzen toenemen.

Prognose: prijsdruk oudrosés, jongrosés stabiel.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer