Doorgaan naar artikel

Markt voor pluimveerechten kabbelt voort

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Het loopt bepaald geen storm op de markt voor pluimveerechten. Zo nu en dan wordt er een partij rechten verhandeld. De prijzen van leaserechten zijn fors lager dan voorgaande jaren.

In de voorbije jaren zagen intermediairs in aanloop naar kerst de drukte toenemen. Daar is dit jaar geen sprake van. Najaarsdrukte blijft vooralsnog uit. De impact van corona en vogelgriep doet zich behoorlijk voelen. Bedrijven in de vleeskuikenketen gaan gebukt onder een belabberde marktsituatie. Er worden veel minder dieren opgezet dan voorheen en links en rechts staan steeds meer stallen (langer) leeg. Op dit moment lijkt er voldoende aanbod van pluimveerechten te zijn, terwijl de vraag uitblijft.

Mondjesmaat transacties

In regio Zuid worden pluimveerechten mondjesmaat verhandeld. Intermediairs spreken van enkele transacties van partijen leaserechten, variërend in grootte van 2.000 tot 10.000 eenheden. De leaserechten werden voor een prijs van € 0,40 tot € 0,50 per eenheid verhandeld. De handel in kooprechten ligt stil. Op internet circuleren prijzen van € 14. Pluimveehouders zijn op dit moment niet bereid om voor die prijs zaken te doen. Pluimveehouders die nog productierechten nodig hebben, verwachten mogelijk dat de prijzen de komende weken verder dalen.

In de regio’s Oost en Overig worden zo nu en dan wat partijen leaserechten verhandeld, zo merken intermediairs. Het gaat daarbij vooral om leaserechten.

In Oost kosten leaserechten medio november € 1 per eenheid, in Overig gaat het om € 0,50 per eenheid. In Oost wordt € 15 gevraagd voor kooprechten, in Overig gaat het om € 14. Intermediairs spreken van een rustige markt, waar de hectiek ver te zoeken is.

Fors lagere prijzen dan voorgaande jaren

Pluimveerechten kosten fors minder dan voorgaande jaren. In 2018 werden door het wegvallen van de POR-regeling torenhoge prijzen gevraagd voor pluimveerechten. De prijsdaling van vorig jaar heeft in 2020 een vervolg gekregen.

In 2018 werden leaserechten in regio’s Zuid en Oost verhandeld voor € 3 per eenheid. Dat waren recordprijzen. In de herfst van 2019 kostten leaserechten in beide regio’s nog meer dan € 1,50 per eenheid. De dalende trend zet zich dit jaar dus voort, met prijsniveaus van hooguit € 0,50 in Zuid en € 1 in Oost.

Ook de prijzen van kooprechten zijn ten opzichte van 2018 flink gedaald. In regio’s Oost en Zuid liepen de prijzen van kooprechten in 2018 op van € 24 tot liefst € 25 per eenheid. In coronajaar 2020 is daar geen sprake van. Kooprechten kosten nu zeker € 10 per eenheid minder. Bovendien zijn pluimveehouders op dit moment nauwelijks bereid om kooprechten voor prijzen van € 14 tot € 15 per eenheid aan te schaffen.

Snel delen

Afbeelding
Bouke Poelsma

Freelance redacteur

Beheer
WP Admin