Markt voor ruwvoer rustiger

15-07-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

In de melkveehouderij maken de ondernemers tussenbalansen op voor de ruwvoerpositie.

De situatie verschilt van regio tot regio, zo komen in de Achterhoek gevallen voor van boeren die ingekuilde eerste snede gras aanbreken. In het algemeen geldt echter wel dat de neerslag in de afgelopen weken zowel het gras als de mais veel goed heeft gedaan, waardoor het vertrouwen in de goede afloop toeneemt.

Ruwvoer voor melkvee € 55,00 tot € 65,00 per baal

Alleen bij een duidelijk tekort aan mais koopt men bij. De prijs is uiteraard vooral afhankelijk van kwaliteit en gehalte droge stof. De top ligt nog steeds rond € 80 per ton. De prijzen voor grasbalen zijn eveneens vooral afhankelijk van de kwaliteit. Melkvee-waardig ruwvoer kost ca. € 55,00 tot € 65,00 per baal, de kwaliteit die goed genoeg is voor jongvee € 10,00 minder.

Zorgen over kwaliteit hooi en stro

De hooi- en stromarkt is vroeg en nog vrij kalm. De aanvoer van nieuw stro komt op gang, de prijzen zijn iets gezakt. Men wordt onderhand wat onrustig omtrent de kwaliteit, gezien het wisselvallige weer. De stro-opbrengsten van de nieuwe oogst zijn niet overdadig. Graszaadhooi is nog niet bijster ruim beschikbaar.

Bierbostel in trek

Bierbostel blijft erg goed gevraagd. Het past zonder meer goed binnen het rantsoen voor melkvee en valt buiten de beperkende maatregelen ten aanzien van eiwitrijk voeren die 1 september ingaan. Er worden her en der voorraden aangelegd. Ook tarwegistconcentraat kan men blijven voeren. Dit is in de afgelopen anderhalve maand € 0,50 tot € 0,60 per procent droge stof goedkoper geworden, na een periode met relatieve schaarste.

Dit geldt niet voor een product als V-pro, op basis van droge pulp en tarwegistconcentraat. Dat wordt gezien als mengvoer en scoort qua eiwitgehalte boven de norm. De leverancier neemt het daarom geleidelijk uit het assortiment.

Aardappelsnippers schaars

In de aardappelreststroom zien we deze dagen een teruglopend aanbod, doordat er in fritesfabrieken een zomerstop wordt ingesteld. Snippers worden schaarser totdat ze weer opstarten. Stoomschillen komen nog steeds vrij bij de verwerking van de oude oogst aardappelen, maar in kleinere volumes. De prijs daarvan stijgt met € 0,10 per procent droge stof. Het doorsnee tarief is € 1,90.

Aardappelstoomschillen voor afdektoepassing, gevraagd in deze periode, zijn met € 5,00 per ton in prijs verhoogd en kosten nu € 35,00.

Prognose: stabiel.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer