Markt wacht op nieuw hooi en stro

De handel en veehouders wachten af wat de prijzen voor nieuw hooi gaan doen.

Het heeft wel geregend, maar de droogte is nog allerminst voorbij. Aan het voerfront is het rustig. De vraag naar hooi en stro is wat afgenomen, maar er is ook weinig aanbod. Er is zeer veel activiteit op het veld.

Lage hectare-opbrengst hooi

De handel en veehouders wachten nu af wat de prijzen voor nieuw hooi gaan doen. Die zullen sterk afhangen van de beschikbaarheid. De eerste indruk is dat de hectare-opbrengst aan de lage kant zal zijn. De normale maaisnede van 3,5 ton droge stof per hectare wordt niet gehaald. Er is momenteel al hooi te krijgen voor € 150 tot € 160 per ton, maar grote pakken nieuw hooi van goede kwaliteit moeten rond € 180 per ton gaan opleveren.

Eind deze week begint ook de nieuwe oogst van gerst. In Frankrijk is er al wel gerststro, maar dat zou van te zuidelijke regio’s moeten komen en dan drukken de vrachtkosten te zwaar. Het wachten is op de oogst in het Noorden.

Tarwegistconcentraat is zeer goed leverbaar en de afgelopen weken goedkoper geworden. Het past net als bierbostel uitstekend in de – volgens velen vermaledijde – voermaatregelen van minister Schouten. Bierbostel is recent wat in prijs verlaagd, maar de tarieven lopen sterk uiteen.

Weer prijsverlaging aardappelstoomschillen

De druk op de prijs van aardappelstoomschillen dankzij toenemend aanbod heeft vorige week al geleid tot een tweede prijsverlaging deze maand bij Duynie, de grootste leverancier. Anderen hebben de trend gevolgd. De basisprijs staat nu op € 1,80 voor de doorsnee stoomschillen. Er zijn ook extra kwaliteit schillen verkrijgbaar, die dan ook duurder zijn. Afdek-stoomschillen, in deze tijd van inkuilen interessant, kosten nu € 30,00 per ton.

Aardappelsnippers tenderen deze week weer iets duurder, maar net als bij bierbostel gelden hiervoor verschillende prijzen, tot soms boven € 50,00 per ton. De aardappelsnippers zijn krap beschikbaar, de handel probeert nu ook wat voorraad aan te leggen om de zomerstop in de aardappelverwerkende industrie door te komen zonder nee te hoeven verkopen.

Voeraardappelen zijn krap en kosten ca. € 40/ton. Ook Corngold is duurder geworden, er kwam € 0,10 per procent droge stof bij, de prijs is nu € 2,40. Voor Corngold geldt twee weken levertijd, al is de handel niet wild. Er zijn regelmatig storingen in de fabriek.

Prognose: stevige hooiprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.