Doorgaan naar artikel

Marktbureau StoneX verwacht toch tekort aan suiker

Een trein vol met suikerriet in de regio Luxor in Egypte. - Foto: ANP

Een trein vol met suikerriet in de regio Luxor in Egypte. - Foto: ANP

Marktbureau StoneX verwacht dat de wereld volgend seizoen 2020-‘21 een tekort heeft van 1,3 miljoen ton suiker.

In juni ging het marktbureau nog uit van een overschot van 0,5 miljoen ton, meldt Agrimoney. StoneX stelt dat de suikerproductie in Thailand en Mexico lager uitvalt dan eerder werd verwacht. Bovendien is er ook meer vraag naar suiker vanuit Azië.

Andere marktbureaus verwachten overschot

Veel andere marktbureaus gaan nog steeds uit van een suikeroverschot in 2020-‘21. Persbureau Reuters hield begin deze maand een enquête onder 11 suikerhandelaren en marktbureaus. Gemiddeld kwamen zij op een overschot van 3,5 miljoen ton voor volgend seizoen. Het suikerverbruik wordt ingeschat op zo’n 181 miljoen ton. De vraag naar suiker is gedaald door de coronacrisis. Het herstel laat nog even op zich wachten.

Marktontwikkeling lastig in te schatten

De coronacrisis maakt het lastig in te schatten hoe de suikermarkt zich ontwikkelt. Handelshuis Czarnikow verwacht dat het suikerverbruik in de wereld in 2020 gaat dalen. Dat zou de eerste daling zijn in veertig jaar. De laatste decennia nam het verbruik in de wereld jaarlijks toe met gemiddeld iets meer dan 1%. De suikerprijs bepaalt in sterke mate de bietenprijs die de suikerproducenten betalen aan de akkerbouwers.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin