Doorgaan naar artikel

Marktwaarde Fonterra omhoog door betere vooruitzichten

Fonterra maakte onlangs positieve vooruitzichten bekend. Foto: ANP premium

Fonterra maakte onlangs positieve vooruitzichten bekend. Foto: ANP

Een aandeel Fonterra werd de afgelopen twee weken ruim 8% meer waard.

In de normaal redelijk stabiele beurskoers van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf is nu beweging te zien vanwege positieve vooruitzichten die het onlangs bekendmaakte. Het voorziet nu een genormaliseerde winst voor boekjaar 2023 van 45 tot 60 cent Nieuw-Zeelandse dollar per aandeel. Een maand eerder zei Fonterra nog dat het een winst van 30 tot 45 cent verwachte. “De vraagsignalen die we aan het einde van FY22 (full year 2022) zagen, hebben geleid tot betere prijzen en hogere marges in ons portfolio van niet-referentieproducten, met name in kaas en onze eiwitproducten zoals caseïne”, zo liet het zuivelconcern weten.

Ondanks dat het afgelopen periode te maken had met een aanhoudende prijsdaling van volle melkpoeder, en daardoor de melkprijsprognose voor boeren verlaagde, was de prijsverhouding tussen eiwit- en kaasproducten en de volle melkpoeder toch gunstig genoeg om de verwachte winst naar boven bij te stellen.

Koers Beyond Meat verre van stabiel

Anders dan de aandelenkoers van Fonterra, is de koers van Beyond Meat verre van stabiel. Ook deze periode van twee weken was er weer veel beweging. De aandelen werden bijna 22% minder waard en daalden afgelopen vrijdag naar een absoluut dieptepunt van iets meer dan $ 18 per aandeel. Een groot verschil met de piek van bijna $ 235 die vlak na de beursgang in 2019 behaald werd. Een directe aanleiding voor de recente koersdaling is moeilijk te noemen, maar waarschijnlijk spelen de inflatiecijfers in de VS een rol. Wall Street beleefde vorige week de slechtste beursdag sinds juni 2020 door een teleurstellend inflatiecijfer. De consumentenprijzen stegen in augustus harder dan verwacht, waardoor de hoop op mildere renteverhogingen door de centrale bank in de VS vervloog.

De algemene negatieve teneur op de beurs is ook terug te zien in de Food&Agribusiness-index. De index van de beursgenoteerde food- en agribedrijven daalde met 3,7%. Dat is een forsere daling dan de AEX-index (-0,3%), de S&P 500-index (-1,3%) en de Dow Jones-index (-1,6%).

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin