Marokko importeert evenveel tarwe uit de EU als Algerije

26-10 | |
Tarwe wordt geladen op een schip in de haven van Nantes. Frankrijk is de grootste exporteur van tarwe uit de EU. - Foto: ANP
Tarwe wordt geladen op een schip in de haven van Nantes. Frankrijk is de grootste exporteur van tarwe uit de EU. - Foto: ANP

Marokko is met stip gestegen op de lijst van grote afnemers van tarwe uit de EU, vorig jaar werd het land niet genoemd op de EU-lijst van tarwe.

Marokko importeert dit seizoen net zo veel zachte tarwe uit de Europese Unie als Algerije. De Algerijnen zijn traditioneel de grootste klant van Franse tarwe.

Algerije heeft nog een nipte voorsprong op Marokko met de import van 1,47 miljoen ton zachte tarwe uit de EU. Het lijkt echter een kwestie van tijd dat Marokko het buurland passeert op de lijst. Want waar de import van Algerije in de afgelopen week stagneerde, voegde Marokko nog eens 215.592 ton toe aan zijn importhoeveelheid dit seizoen.

De uitvoer naar Algerije blijft ook achter bij die van vorig jaar, toen werd in dezelfde periode 1,86 miljoen ton uitgevoerd naar dit Afrikaanse land.

1,17 miljoen ton tarwe uit EU naar Egypte

Egypte is de nummer drie op de lijst van grootste afnemers van tarwe uit de EU tot nog toe. Met een totale hoeveelheid van 1,17 miljoen ton importeren de Egyptenaren een fractie meer dan vorig jaar. Nigeria en Saoedi-Arabië zijn de nummers vier en vijf op de lijst. Beide landen importeren elk zo’n 250.000 ton meer dan een jaar geleden.

De totale export van zachte tarwe steeg afgelopen week naar een totaal van 11,2 miljoen ton, blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. Dat is zo’n 200.000 ton meer dan vorig jaar. Nagekomen posten zullen dat verschil nog wat groter maken.

Frankrijk de grootste exporteur

Frankrijk is veruit de grootste exporteur van zachte tarwe in de EU. Inmiddels heeft het land dit seizoen 4,3 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd. Roemenië timmert nu ook flink aan de weg met een uitvoer van 1,6 miljoen ton. Daarna volgt Duitsland met een uitvoer van 1,3 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer