Skip to content

Marokko: kritiek op tomatenexport naar EU onterecht

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De Marokkaanse Vereniging voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (Comader) vindt de kritiek op de export van tomaten uit Marokko naar de EU onterecht.

Volgens voorzitter Mohammed Alamouri profiteert de EU daar meer van dan Marokko, meldt nieuwssite Fruchthandel. Europese sectororganisaties, waaronder de Dutch Produce Association, willen dat de Europese Commissie het importquotum voor tomaten uit Marokko verkleint, omdat het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is. Ook willen ze dat Brussel de importwaarde van tomaten anders berekent. Ook stellen ze dat Marokko tomaten uit Westelijk Sahara omkat tot Marokkaanse tomaten.

Marktverstoring onmogelijk

Comader-voorzitter Alamouri stelt dat de EU tomaten uit Marokko nodig heeft buiten het Europese oogstseizoen. Bovendien bedient Marokko slechts 2% van de Europese markt. Dat maakt marktverstoring onmogelijk. En de export naar het VK is ook gebonden aan een quotum. Alamouri denkt dat de Europese groenten- en fruitsector last heeft van de coronacrisis en de brexit. De import uit Marokko wordt gebruikt als zondebok. Volgens hem hebben zowel Marokko als de EU baat bij de handelsovereenkomst die in november 2012 van kracht werd.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin