Mars helpt Jongeren Op Gezond Gewicht

Wat denkt u dat beter is om jongeren op gezond gewicht te houden? Snoeptomaatjes of Mars-repen?

Dat de meeste dingen tegelijk heel eenvoudig én heel ingewikkeld zijn, dat weten we in de voedselketen maar al te goed. Neem die immer ingewikkelder wordende vraag: hoe krijgen we kinderen op een gezond gewicht?

Op naar de obesitas-pandemie

Het antwoord is natuurlijk heel eenvoudig: meer bewegen en gezonder eten. En gezonder eten betekent minder dierlijke eiwitten en vetten, meer groente en fruit. Punt. Maar hoe je dat voor elkaar krijgt, dat blijkt zó complex dat in de praktijk de ontwikkeling alleen maar de andere kant op gaat. Vorige week was het nog eventjes trending op Twitter: we maken ons nu zorgen om de corona-pandemie, maar dat is peanuts vergeleken bij de omvang en de gevolgen van de obesitas-pandemie.

We hebben een werkgroep opgericht

En wat doen we als het in Nederland de spuigaten uit begint te lopen? Dan richten we een werkgroep op. Met een website. Zoals Jongeren Op Gezond Gewicht, oftwel JOGG.nl. Ik stuitte op deze club omdat op Linkedin Greenco melding maakte van het akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025 van JOGG.

Lees verder onder de LinkedIn-post

Tuinbouwbedrijf Greenco heeft met zijn Tommies-snoeptomaatjes de afgelopen twintig jaar daadwerkelijk en aanmerkelijk bijgedragen aan jongeren op een gezonder gewicht.

Zet wie dan ook een bakje met vrolijk gekleurde snoepgroenten voor, en zonder na te denken hebben we allemaal in no time de helft of meer van onze dagelijkse dosis groente naar binnen zitten snacken. Dit is zelfs proefondervindelijk bevestigd door wetenschappelijk onderzoekers.

Minder gezonde ondertekenaars zoals Mars

Als het zo eenvoudig is, wat maakt het dan toch zo ingewikkeld? Misschien het feit dat op de lijst van 35 mede-ondertekenaars van dit mooie akkoord naast Greenco geen enkele andere leverancier van onversneden gezondheid staat. Wel allerlei onnodige bedrijfjes dat fruit of groente droogt of verpulpt en in milieubedreigende zakjes doet of tot smoothies uitknijpt, waarvan je dan maar hoopt dat er niet te veel suiker in zit.

En, nog krasser, weet u wie er ook op de lijst durft te gaan staan? Mars! Jawel, de makers van die onovertroffen suiker- en vetbom, waarmee ook ik meer dan een halve eeuw geleden al mijn melkgebit vernachelde. Heeft Mars dan wat nieuws bedacht? Een reep die alleen nog maar van aardbeien en frambozen is gemaakt? Of zakjes groentechips? Bakjes met verse smikkelbesjes misschien zelfs? Nee hoor. Ze mogen er reclame maken voor de Your Choice-snoepautomaat.

Misschien dat u in de verklarende tekst kunt ontdekken wat daar dan gezond aan is. Maar ik begin te vermoeden dat wat eenvoudig is soms ook willens en wetens ingewikkeld gemáákt wordt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.