Massale inkoop drijft telersprijs uien op

13-02-2020 | |
Verwerken van uien bij Waterman Onions in Emmeloord. - Foto: Ruud Ploeg
Verwerken van uien bij Waterman Onions in Emmeloord. - Foto: Ruud Ploeg

De uienmarkt voelt wat vriendelijker aan. Het is minder rustig dan rond de jaarwisseling.

Dat komt vooral doordat verwerkers door de voorraad heen raken en zodoende massaal de boer op zijn gegaan om grondstoffen te verwerven. Ze zitten kort in voorraad in deze onzekere tijd van het jaar, omdat niemand kan voorspellen hoe de markt zich ontwikkelt in de tweede seizoenshelft. Tegelijkertijd is de teler vasthoudend, wat betekent dat er meer moet worden betaald voor de uien.

Verwerker hoopt op aantrekkende markt

Het is dus niet zo dat het aan de exportkant ineens storm loopt. De actuele prijsstijging komt door het aanvullen van de verwerkersvoorraad. Die verwerker hoopt dus sowieso op een aantrekkende markt, omdat hij met de huidige baalprijzen van 17 tot 19 cent weinig marge heeft.

Benodigde weekexport tegen de 20.000 ton

De afzet is breed, maar cijfermatig momenteel onvoldoende om de voorraad weg te krijgen. De benodigde weekexport is tegen de 20.000 ton. Gezien de 7% grotere uienproductie in Europa wordt dat nog een beste kluif. Maar het seizoen duurt nog lang. Als zich een grote koper aandient, zoals India in de eerste seizoenhelft voor de rode uien, kan er van alles gebeuren.

Niet te duur op termijn kopen

Daar is het wachten op. Maar voor verwerkers ook reden om niet te duur op termijn te kopen. Ze willen niet boven de baalprijs uitkomen. Het zou dus mooi zijn voor de hele keten als uien voor hogere prijzen kunnen worden geƫxporteerd.

Vooralsnog hebben telers groot gelijk om voet bij stuk te houden. Als je maar niet vergeet om in een oplopende markt te verkopen; een piek is zo voorbij.

Kwaliteit uien dik in orde

De kwaliteit van de uien, minstens zo belangrijk, is over het algemeen dik in orde. Geen stressvolle situatie voor de uienbewaarder dus in een positief gestemde markt met prijzen van 12 tot 15 cent per kilo, van fijn naar grof.

De grove uien verkopen makkelijker dan de fijnere. Europa vraagt grove uien, maar de vraag is nog niet zo dringend dat de prijs omhoog vliegt. Fijne uien gaan naar verre bestemmingen, waar concurrentie is.

Geen export naar Senegal

Senegal is van het exporttoneel verdwenen en dat kost een bestemming voor de fijne maat uien. Ivoorkust vraagt ook grove uien, terwijl daar normaal gesproken ook wel fijne uien naartoe kunnen.

Prognose: licht stijgende telersprijs.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer