Materieel voor tijdelijke graanopslag naar Oekraïne

21-06 | |
Graanopslag in de buurt van Odessa. Oekraïne kampt met een tekort aan opslagcapaciteit. - Foto: ANP
Graanopslag in de buurt van Odessa. Oekraïne kampt met een tekort aan opslagcapaciteit. - Foto: ANP

Materiaal voor tijdelijke graanopslag van oogst 2022 is onderweg naar Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters op basis van mededelingen van het Oekraïense ministerie van Landbouw.

Oekraïne heeft een dringend beroep gedaan op de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie om tijdelijke opslagfaciliteiten te leveren. Sinds de invasie van Rusland in het land ziet Oekraïne geen kans de oude oogst op tijd te exporteren. Met de nieuwe oogst in aantocht ontstaat er zodoende een gebrek aan opslagmogelijkheden.

Tekort aan opslagcapaciteit

De Oekraïense landbouwminister had in een interview met Reuters al eens laten weten dat het tekort aan opslagcapaciteit zou kunnen oplopen naar 15 miljoen ton. Nu wordt gemeld dat de eerste voorzieningen zijn verscheept naar Oekraïne. Er is niet bekendgemaakt wie het materiaal levert en welk soort opslagfaciliteiten het betreft.

Oekraïne schat de oogst dit jaar op zo’n 65 miljoen ton graan en oliezaden. Vorig jaar werd 106 miljoen ton geoogst.

777.000 ton graan geëxporteerd

Het landbouwministerie in Kiev maakte ook bekend dat in juni tot begin deze week 777.000 ton graan is geëxporteerd. Dat is amper de helft van de hoeveelheid die vorig jaar in deze periode is uitgevoerd. Eind deze maand verwacht Oekraïne zo’n 2 miljoen ton te hebben uitgevoerd. Dat wordt gezien als de maximale hoeveelheid die Oekraïne over land kan exporteren.

In mei van dit jaar werd 1,7 miljoen ton geëxporteerd. Voordat Rusland de export via de Zwarte Zee blokkeerde, kon Oekraïne maximaal 6 miljoen ton graan per maand verschepen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer