Matige handel drukt prijs slachtkoeien

11-11-2019 | |
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij

De handel in slachtkoeien is maar matig. In Bunnik gingen de prijzen omlaag.

Dat het iets minder vlot liep in de handel met slachtkoeien was maandag 11 november ook terug te zien in de noteringen op de veemarkt in Bunnik. De prijzen voor de magere koeien gingen met 5 cent omlaag. Daarmee komt de prijs voor een P-kwaliteit slachtkoe uit op € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht. Daardoor ligt de prijs bijna 20 cent lager dan vorig jaar.

Handelaren zien dat het aanbod aan slachtkoeien nog altijd niet groot is. De verwachting is dat dit ook zo blijft. Melkveehouders hebben hun fosfaatrechtenboekhouding in de meeste gevallen op orde en hoeven daardoor geen vee weg te doen. Bovendien is het aankopen van melkvee lastig en duur, waardoor er minder snel vee wordt vervangen. Dat gaat niet snel veranderen.

Prijsdruk door tegenvallende vleeshandel

De druk op de prijzen wordt grotendeels veroorzaakt door een tegenvallende vleeshandel. De consumptie valt in de maanden voor de feestmaand december altijd wat tegen. En dat terwijl de vleeshandel juist wat impulsen kan gebruiken om uit het dal te kruipen. Voorlopig ziet het daar niet naar uit.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer