Matige handel slachtkoeien leidt tot prijsverlaging

27-07-2020 | |
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij
Slachterijen draaien op een lager pitje waardoor er minder vraag naar slachtkoeien is. - Foto: Boerderij

Worstkoeien en de categorie P zakten met € 0,10 per kilo geslacht, O- en R-koeien gingen € 0,05 onderuit.

De handel was rustig op de veemarkt in Bunnik. De aanvoer op maandag 27 juli was aanzienlijk groter dan de voorgaande week: 81 koeien en 4 stieren oftewel bijna het dubbele van het aanbod op 20 juli.

Prijsverlagingen slachtkoeien

De matige handel leidde tot prijsverlagingen in met name het lagere segment. De worstkoeien en de categorie P zakten met € 0,10 per kilo geslacht. O- en R-koeien gingen € 0,05 onderuit. Het is zomer, de slachterijen draaien op een lager pitje, met hier en daar vakantieroosters en ook in de vleesverwerking is minder activiteit. Dat scheelt in de vraag naar koeien om de productielijnen goed bezet te houden. In de zomerperiode is de vraag naar rundvlees doorgaans toch al minder.

Luxere koeien en stieren prijshoudend

Dat de luxere koeien en stieren in Bunnik nagenoeg prijshoudend bleven, is opvallend. Toch zijn ook hiervoor prijsverlagingen te verwachten, doordat voor export naar vakantiegebieden, met name Spanje, de vraag naar luxere delen gaat terugvallen. Heropleving van corona eist hier zijn tol.

Of in eigen land het ‘achtervlees’ zijn huidige prijsniveau wel zal kunnen houden is nog even onduidelijk, de vakantieaccommodaties zijn in ieder geval goed bezet. In Duitsland zijn vorige week de noteringen van de slachtrunderen door de bank genomen gestabiliseerd.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer