Doorgaan naar artikel

Maurits Tofohr (Join Program): ‘Met data bedrijfscatering optimaliseren’

Maurits Tofohr van Join Program werkt aan ‘plant-minded’ maaltijden met structureel minder afval in bedrijfscatering met behulp van techniek en data.

Met een app kunnen werknemers gerechten van Join Program selecteren. - Foto's: Jordi Huisman premium

Met een app kunnen werknemers gerechten van Join Program selecteren. - Foto's: Jordi Huisman

Maurits Tofohr, mede-oprichter van Join Program, werkt aan de ‘bedrijfscatering van de toekomst’: een ‘plant-minded’ maaltijdenaanbod met structureel minder afval. Om dit te bereiken maakt hij gebruik van techniek en data. Dit haalt de dag-tot-dagschommelingen in de vraag binnen bedrijven eruit, zodat er minder overproductie is.

Lekker eten is een passie van Maurits Tofohr, die na zijn studie aan de hotelschool voor een bedrijfskundige managementopleiding koos. Vervolgens werkte hij een aantal jaar voor een cateraar. Rond zijn dertigste begon het te kriebelen. “Ik wilde heel graag ondernemer worden”, blikt hij terug. “Ik ben toen bij een creatief bureau ingestapt en we hebben dat herpositioneerd naar een nichebureau dat hospitality-concepten ontwikkelt voor de horeca en kantoren.”

Maurits Tofohr, Co-founder van Joinprogram.com.
Maurits Tofohr, medeoprichter van Join Program.

Daarbij merkte hij dat internationale bedrijven op zoek waren naar een cateringconcept dat nog niet bestond. “Ze wilden maaltijden met authentieke smaken en een internationaal maaltijdaanbod dat voortdurend aan verandering onderhevig is, doordat chefs zichzelf continu proberen te verbeteren. Zodoende zijn we met Join Program gestart: een foodprogramma dat garant staat voor superlekker en internationaal eten, supergemakkelijk bestellen en duurzaamheid.”

Duurzame keuzes en zo weinig mogelijk voedselverspilling

Dat laatste is volgens hem ontzettend belangrijk. “Toen wij in 2019 over ons concept nadachten, speelde dit al en het begrip is alleen maar belangrijker geworden. We willen allemaal een duurzame toekomst en zo bewust mogelijk omgaan met onze bronnen. Het is ook eigenlijk niet meer van deze tijd om dat niet te doen.”

Uitgangspunt daarbij is zo weinig mogelijk verspilling en duurzamere keuzes. “Ons hele systeem is erop gericht om voedselverspilling tegen te gaan. Dat doen we door slim gebruik te maken van techniek en data.”

Doordat we zoveel data hebben over de eerdere bestellingen en bezoekersaantallen, kunnen we een goede voorspelling doen over het aantal te verwachten maaltijden

Vooraf zo goed mogelijk plannen vormt daarbij het uitgangspunt. Tofohr licht toe: “We onderhouden veel contact met de officemanagers van de internationale bedrijven waarmee wij samenwerken. Een week van tevoren geven zij aan hoeveel mensen er op een bepaalde dag aanwezig zijn en of er gasten langskomen. Daarnaast zien we via onze opgebouwde data precies hoeveel maaltijden, salades, soepen en broodjes er een maand of een jaar eerder zijn besteld.”

“Doordat we zoveel data hebben over de eerdere bestellingen en bezoekersaantallen, kunnen we een goede voorspelling doen over het aantal te verwachten maaltijden en kunnen we de voorbestellingen vast produceren in onze centrale keuken in Diemen. Op de dag zelf kunnen de medewerkers via de app hun keuzes doorgeven. Door onze goede voorspellingen kunnen we dag-tot-dag schommelingen in vraag uitmiddelen en is er minder waste.”

Voedselresten alsnog verwaarden

Mocht er onverhoopt toch voedsel overblijven, dan probeert Join Program dat alsnog zoveel mogelijk te verwaarden. “We bieden de overgebleven producten via onze app als Too good to go aan de werknemers van de bedrijven aan. Uiteraard voor een andere prijs of gratis. Mochten er daarna nog voedingsresten overblijven, dan geven we deze een andere bestemming.”

“Al onze waste wordt gewogen. Daardoor krijgen we ook data binnen over wat en hoeveel we verspillen en kunnen we kijken hoe we onze productie verder kunnen verbeteren en ons proces kunnen optimaliseren om de verspilling nog verder terug te dringen.”

Producten van het seizoen en van dichtbij

Het aantal foodmiles vindt Tofohr belangrijk. “We houden volop rekening met de seizoenen. Bij ons kom je geen producten tegen die niet uit het seizoen komen. We kijken eerst welke producten er binnen Nederland goed verkrijgbaar zijn. Mochten we bepaalde producten niet kunnen vinden, dan kijken we naar de het aanbod in onze omliggende landen en eventueel in de landen daaromheen.”

Maaltijden van Joinprogram.comHierbij bieden de techniek en data van Join Program wederom voordelen. “Doordat we een goed zicht hebben op toekomstige bestellingen, kunnen we al heel vroeg afspraken maken met leveranciers. Dat zorgt ervoor dat we zeker zijn dat we onze bestellingen op tijd geleverd krijgen en vaak levert dit ook een inkoopvoordeel op.”

Wij kunnen bij ieder gerecht precies aangeven welke allergenen het bevat en wat de herkomst van de ingrediënten is

Alle ingrediënten van alle maaltijden zijn in het datasysteem van Join Program opgenomen. “Wij kunnen bij ieder gerecht een volledige declaratie plaatsen en precies aangeven welke allergenen een gerecht bevat en wat de herkomst van de ingrediënten is.”

In de centrale keuken bieden de techniek en data tevens voordelen. “Hiermee houden we onze processen, onze kwaliteit en stabiliteit goed in de gaten. Natuurlijk zijn onze koks superbelangrijk, maar daarnaast willen we ook andere kennis opbouwen rondom het proces. Met onze programma’s kunnen we in grotere volumes produceren met het behoud van kwaliteit. We willen zo efficiënt mogelijk produceren.”

Maaltijdaanbod afgestemd op afnemer

De maaltijden zijn helemaal afgestemd op de wensen van de internationale bedrijven. “Het is heel belangrijk om te weten wat je doelgroep is en wat hun wensen zijn. Internationale opdrachtgevers willen graag authentieke, verse en smaakvolle gerechten uit verschillende wereldkeukens. Soms programmeren we ook ‘all time favourites’, zoals een Mac ’n Cheese, maar die moet dan ook echt helemaal top zijn.”

Verder wordt veel afwisseling geboden. “Onze maaltijden zijn heel gezond, maar als werknemers een keer een ‘cheat-dag’ willen, dan hebben we bijvoorbeeld ook een burger in ons aanbod. Zo zorgen we voor een goede balans.” Na afloop kunnen de gasten via de app hun mening geven op de maaltijden.

We bieden ook soms vlees- en visgerechten aan. Al zorgen we er wel voor dat deze niet het hoofdbestanddeel zijn van het menu

De maaltijden van Join Program zijn ‘plant-minded’. Het bedrijf biedt soms vlees en vis aan, maar dit is niet het hoofdbestanddeel van het menu.
De maaltijden van Join Program zijn ‘plant-minded’. Het bedrijf biedt soms vlees en vis aan, maar dit is niet het hoofdbestanddeel van het menu.

De maaltijden van Join Program zijn volgens Tofohr niet plant-based, maar ‘plant-minded’. “Elk gerecht dat we bedenken, heeft een plantbased-basis, maar we bieden ook soms vlees- en visgerechten aan. Al zorgen we er wel voor dat deze niet het hoofdbestanddeel zijn van het menu. We willen niet helemaal van dierlijke producten af, maar we dringen deze wel terug.

“Bij bedrijven werken natuurlijk veel verschillende mensen; sommigen eten overwegend plantaardig, terwijl anderen vleesliefhebbers zijn. Het is onze uitdaging om ons aanbod voor de hele doelgroep interessant te maken. Door smaakvolle plantaardige alternatieven te bieden voor vis en vlees, mooie foto’s in onze app te plaatsen en met storytelling zien we dat iedere onderneming op het gebied van plantaardig eten grote stappen maakt. We kunnen bedrijven echt meenemen in de transitie. Steeds meer opdrachtgevers staan daar open voor.”

Join Program levert duizenden maaltijden per dag

Inmiddels belevert Join Program voor ongeveer twintig bedrijven duizenden maaltijden per dag. “We merken duidelijk dat ons concept aanslaat en zitten in een lekkere groei. In de toekomst hopen we ons concept uit te rollen.”

Daartoe ziet hij allerlei kansen. “Bedrijfscatering heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Lekker en gezond eten en drinken wordt een steeds belangrijker onderdeel van de service van bedrijven richting hun werknemers. Niet voor niets worden cateringvoorzieningen steeds vaker in een meer centrale plek in het gebouw geplaatst.”

De bedrijfscatering van de toekomst is volgens hem nog meer gericht op innovatie. “Naast een goede kwaliteit van de maaltijden, duurzaamheid en gezondheid moet je ook de infrastructuur goed op orde hebben om impact te kunnen maken. De rol van techniek en data wordt steeds belangrijker. Op dat gebied hebben we al heel veel stappen gemaakt en we blijven ons systeem steeds verder finetunen.”

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin