Doorgaan naar artikel

Maurits von Martels stelt eigen ik boven principes

Voormalig Tweede-Kamerlid Maurits von Martels stapt over van CDA naar BBB. - Foto: ANP premium

Voormalig Tweede-Kamerlid Maurits von Martels stapt over van CDA naar BBB. - Foto: ANP

Dat Maurits von Martels via BoerBurgerBeweging in de Tweede Kamer terug wil, zegt veel over hem.

Jonkheer Maurits von Martels valt door de mand. Hij werd afgeserveerd als Tweede Kamerlid van het CDA. Vrij logisch. In de vier jaar van zijn Kamerlidmaatschap deed hij weinig opvallends. Hij verweet het CDA dat die hem monddood heeft gemaakt. De landbouwportefeuille ging aan zijn neus voorbij. Die bleef bij Jaco Geurts. Geen succes, want de boeren herkenden zich niet in deze woordvoerder. Tijdens de acties bleef hij op de achtergrond. Evenals trouwens het hele CDA. Dat heeft kwaad bloed gezet onder de boeren. Ze lieten het CDA massaal vallen.

In de spiegel kijken

Von Martels verwijt het CDA nu van alles, maar hij moet zelf ook eens in de spiegel kijken. Hij is er niet in geslaagd om naast een zwakke Jaco Geurts op te vallen. Bij een zwakke woordvoerder heeft een sterke collega echter alle kansen. Kennelijk heeft Von Martels die binnen de fractie niet benut. Hij zegt nu wel dat het CDA hem monddood heeft gemaakt, maar hij heeft dat wel laten gebeuren. Binnen de fractie had boer Von Martels medestanders moeten zoeken onder de overige Kamerleden. Dat is niet gelukt. Dat blijkt ook uit het feit dat hij na zijn afscheid in maart met geen enkel CDA-fractielid in Den Haag of Europa meer contact heeft gehad. Hij heeft dus weinig indruk gemaakt.

Moet BBB blij zijn met deze CDA- afvallige, die ook nog zijn oude nest besmeurt?

En nu stapt hij over naar de BoerBurgerBeweging van Caroline van de Plas. Daarmee geeft hij aan dat hij geen principieel CDA-Kamerlid was. Gewoon een carrièrepoliticus. Hij zoekt het nu bij de populistische BBB. Daar aast hij weer op een plek op de lijst voor de Tweede Kamer. Dat zal wel lukken, want Caroline heeft hem zelf gepolst. Bij de volgende verkiezingen is Von Martels 65 jaar en wellicht gepensioneerd veehouder.

Moet BBB blij zijn met deze CDA- afvallige, die ook nog zijn oude nest besmeurt? Ik vraag het me af. Lokaal was Von Martels best succesvol. Maar de Tweede Kamer was voor hem een stap te ver. Dat hij nu zijn principes verloochent en voor zijn eigen ik terug wil komen bij BBB in de Tweede Kamer zegt veel over hem.

BBB hoeft er niet zo blij mee te zijn.

Beheer
WP Admin