Maurits von Martels stapt over van CDA naar BBB

Veehouder Maurits von Martels was Kamerlid namens het CDA en stapt over naar BoerBurgerBeweging (BBB). - Foto: Ruud Ploeg
Veehouder Maurits von Martels was Kamerlid namens het CDA en stapt over naar BoerBurgerBeweging (BBB). - Foto: Ruud Ploeg

Een jaar geleden was hij nog Tweede Kamerlid voor het CDA, binnenkort is hij lid van BoerBurgerBeweging (BBB). Maurits von Martels uit Hessum (gemeente Dalfsen) heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd.

Het was geen lichtvaardig besluit, legt hij uit. “Ik heb het er echt moeilijk mee gehad, want het CDA heeft mij ook veel gebracht”, aldus Von Martels.

Toen Von Martels in 2017 in de Tweede Kamer werd verkozen, hoopte hij als landbouwwoordvoerder aan bod te komen. Dat lukte niet. Jaco Geurts was en bleef de eerste landbouwman voor het CDA. Vier jaar later dacht hij een kans te maken, toen Geurts intern had aangegeven dat hij een andere portefeuille ambieerde. Maar de partij zette Von Martels op een onverkiesbare plaats. Eline Vedder werd beoogd landbouwwoordvoerder. Von Martels: “Je zult nooit landbouwwoordvoerder kunnen worden in de Kamer, zeiden ze tegen me. Stem op Eline. Toen was het voor mij zo duidelijk als wat.”

Ik ben monddood gemaakt

Hij besloot zich terug te trekken als kandidaat voor het Kamerlidmaatschap. “Ik ben op bepaalde onderwerpen monddood gemaakt. Ik maakte soms opmerkingen over zaken, waar ik dacht verstand van te hebben. Bijvoorbeeld toen ik over die voermaatregel zei: wie heeft dit kunnen bedenken? Ik kon niet zeggen wat ik wilde, ik voelde me niet op de plaats waar ik wezen wilde. Ik kon niet mijn hart volgen en in het openbaar zeggen wat ik dacht en vond. Ik had me hard willen maken voor de landbouw. Het CDA zegt steeds dat ze de landbouw belangrijk vindt, maar dan moet je niet de eerste landbouwkandidaat op plaats 23 zetten. Die zet je dan bij de eerste 10 op de lijst.”

Derk Boswijk, die de landbouwportefeuille in de CDA-fractie op zich heeft genomen, doet het wat hem betreft voortreffelijk. “Ik vind dat hij het heel goed doet. Maar hij had ook andere ideeën over zijn portefeuille toen hij de Kamer in kwam”, zegt Von Martels.

Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer verwaterde het contact met collega-politici. Hij had geen contact meer met Jaco Geurts of Eline Vedder, ook niet met Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër uit dezelfde provincie. “Na mijn Kamerlidmaatschap heb ik met niemand gesproken, ik was er wel een beetje klaar mee.”

Gesprekken gevoerd met BBB

Von Martels heeft de afgelopen periode gesprekken gevoerd met Kamerlid Caroline van der Plas en voorzitter Erik Stegink van BoerBurgerBeweging. “Vorige week woensdag hebben mijn vrouw en ik een goed gesprek gehad met Caroline van der Plas in Deventer en toen heb ik definitief de knoop doorgehakt.”

Hij had ervoor kunnen kiezen zich uit de politiek terug te trekken. “Mijn rol bij het CDA was uitgespeeld, terwijl ik nog wel politiek actief wil blijven. Ik heb een goed gevoel bij BBB. Wat ik daar ga doen weet ik nog niet. Eerst lid worden en dan in november de eerste algemene ledenvergadering bijwonen. Misschien kan ik meedoen aan verkiezingen voor Provinciale Staten. Of ik kan iets doen aan de begeleiding van kandidaat-Statenleden. We zullen het zien.”

Von Martels erkent dat het opportunistisch lijkt dat hij nu overstapt naar BBB. “Op basis van de huidige peilingen kun je denken dat ik het zinkend schip verlaat. Maar ik heb dit besluit niet lichtvaardig genomen. Ik heb veel aan het CDA te danken. Het was echt moeilijk. Maar ik wil nog graag iets betekenen voor de landbouw en daarvoor politiek actief zijn.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer