Doorgaan naar artikel

McCain Frankrijk verhoogt aardappelprijs met 20%

McCain-fabriek in Noord-Frankrijk. Foto: ANP premium

McCain-fabriek in Noord-Frankrijk. Foto: ANP

Fritesfabrikant McCain gaat de aardappelprijs voor zijn 800 Franse contracttelers in het volgende seizoen met gemiddeld 20% verhogen.

McCain wil daarmee de sterke stijging van de productiekosten zoveel mogelijk compenseren. In de contracten wordt bovendien een indexering van die productiekosten opgenomen. McCain heeft daartoe een nieuwe meerjarige overeenkomst gesloten met zijn vaste partner Gappi, de Franse organisatie van telers van industrie-aardappelen. “Tegen de achtergrond van een sterke inflatie en stijging van de productiekosten, met name energie en input kosten, zijn McCain en Gappi het eens geworden over een prijsstijging van gemiddeld 20%. Naast het simpel vergoeden van die hogere kosten, bevestigt McCain zijn steun op lange termijn voor de telers”, verklaren beide partijen.

Relaties met leveranciers versterken

De Canadese fabrikant van diepvries aardappelproducten wil de relaties met zijn Franse leveranciers verder versterken. Een groot deel van de 800 betrokken boeren heeft al tien jaar of langer een relatie met de afnemer. De fritesfabrikant gaat hen ook waar mogelijk steunen bij de verdere ontwikkeling van een regeneratieve landbouw. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar de kwaliteit van de grond ‘als eerste werktuig voor de boeren’. “Die nieuwe benadering moet de agrarische partners van McCain in versterkte mate in staat stellen om nieuwe landbouwpraktijken toe te passen.”

Om marktleider te kunnen blijven, moet McCain zowel de kwaliteit als de leveringszekerheid garanderen

Erwin Pardon, president van McCain Europe: “Om marktleider te kunnen blijven, moet McCain zowel de kwaliteit als de leveringszekerheid garanderen. Dat is vooral mogelijk door een exclusieve en nauwe dagelijkse relatie met al onze boeren. Met dit nieuwe contract belonen we onze meest trouwe partners en kunnen we zowel de groei van McCain en de toekomst van de aardappelsector veilig stellen. We spelen ook onze rol om producenten die zich willen inzetten voor de ontwikkeling en versnelling van de transitie naar de meest duurzame landbouwpraktijken te waarderen.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin