McCain verhoogt contractprijs met gemiddeld 21%

20-01 | |
Laden van fritesaardappelen voor levering aan McCain. - Foto: Sytze Bakker
Laden van fritesaardappelen voor levering aan McCain. - Foto: Sytze Bakker

McCain verhoogt in Nederland de contractprijs voor oogst 2022 met gemiddeld 21%. Dat komt neer op gemiddeld € 28 per ton, variërend van € 27 tot € 32,50 per ton afhankelijk van ras en leveringsperiode.

Hiermee helpt de verwerker telers de hogere kosten te compenseren en motiveert de aardappelverwerker de teler om te blijven investeren in duurzame aardappelteelt.

Het zwaartepunt van de prijsverhoging voor Innovators ligt in de afland-periode waarop € 137,50 per ton wordt gecontracteerd. Het vasteprijscontract wordt in week 17 en week 26 respectievelijk € 192,75 en € 234,50 per ton, inclusief mechanische koelingstoeslag.

Voor Fontanes ligt het zwaartepunt van de prijsverhoging voor levering uit de schuur. McCain biedt haar telers een Fontane af-landprijs van € 120 per ton. In week 17 en week 26 komt de basisprijs daarmee uit op respectievelijk € 170,15 en € 211,95 per ton, inclusief mechanische koelingstoeslag.

Kwaliteitssysteem aangepast

Verder is het kwaliteitssysteem aangepast. Het werkt met punten en is bij McCain alleen gebaseerd op beschadiging van de aardappelen. Daar zit een premiekorting-staffel op en de kortingen zijn voor oogst 2022 gereduceerd. De hoogte van de staffel is afhankelijk van de leveringsperiode.

Voor alle contracten geldt 40 millimeter opwaarts, behalve de vroege aardappelen, die gaan op 35 millimeter opwaarts. Een teler kan naast een vasteprijscontract ook kiezen voor een min-max-contract, future-contract, dagprijs en/of een persoonlijk pool-systeem.

“Vanwege de groeiende behoefte aan aardappelen in Europa en de hogere kosten is de dimensie van contracteren dit jaar anders dan voorheen. Door de uitbreiding van de fabriekslijn in Lelystad die in juni 2022 gaat draaien, hebben ook wij extra volume nodig. Maar we hebben er alle vertrouwen in met de contractprijs die we voor 2022 bieden,” zegt Jelle Alkema, manager Operations en verantwoordelijk voor de inkoop bij McCain Nederland.

Compensatie kostenstijging

McCain heeft in de afgelopen 50 jaar met zo’n 400 á 500 Nederlandse telers een goede relatie opgebouwd. Het Canadese bedrijf heeft besloten om het exclusiviteitspremieprogramma voort te zetten, wat een extra premie voor de teler oplevert. Daarnaast kunnen telers die niet alleen aan McCain leveren een extra toeslag krijgen bij levering van minimaal 45 ton vaste prijs per hectare.

Alkema: “We willen jaarlijks een passende prijs bieden gebaseerd op de kostprijsontwikkeling door inflatie. En daarvoor bieden wij een meerjarencontractvariant aan. Daarnaast compenseren we ook onze trouwe telers met bestaande meerjarige contracten. Telers die de afgelopen twee seizoenen een meerjarencontract afsloten, worden voor een groot deel gecompenseerd voor de kostenstijgingen. De basisprijs van oogst 2021 wordt in het bestaande meerjarencontract gedeeltelijk opgehoogd over de hele linie.”

Pootgoedprijs

De pootgoedprijs gaat gemiddeld voor de verschillende rassen met € 50 per hectare omhoog vanwege inflatie. Maar de prijsstijging per hectare kan wat verschillen door de beschikbaarheid van maatsorteringen van bepaalde rassen.

Duurzame landbouw

McCain zet verschillende middelen in om telers te motiveren aardappelen te blijven telen in de toekomst. Het bedrijf streeft naar een volledig duurzame aardappelteelt in 2030. Dit hangt samen met de investeringen van zowel industrie als de telers. Erwin Pardon, president van McCain Europe, geeft aan dat als McCain marktleider wil blijven, het eerst moet zorgen voor kwaliteit en zekerheid van bevoorrading.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer