McCain verlaagt contractprijs, zwaartepunt af land

01-02-2021 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

McCain verlaagt de contractprijzen voor fritesaardappelen van oogst 2021 over de hele linie. Aan het begin van het seizoen meer dan aan het eind.

Voor Innovator is de af-landprijs naar beneden bijgesteld met € 7 naar € 108 per ton. Gedurende het seizoen wordt de prijsverlaging per leveringsweek minder. Zo wordt in week 17 en week 26 respectievelijk € 164,75 (-€ 2,80) en € 194 per ton (-€ 1) betaald. Voor Fontane wordt een iets stevigere prijsdaling over het hele seizoen doorgevoerd. De af-landprijs voor Fontane is voor oogst 2021 met € 7,50 verlaagd naar € 95 per ton. In week 17 en week 26 komt de basisprijs daarmee uit op respectievelijk € 138 (-€ 5,35) en € 167,80 per ton (-€ 3,15).

Door uitbreiding van onze fabriek in Lelystad gedurende komend jaar kunnen we het aardappelvolume grotendeels gelijk houden

“We zetten bij het contracteren in eerste instantie in op hetzelfde areaal als vorig jaar, alhoewel we een kleine reductie niet uitsluiten gezien de huidige vooruitzichten met betrekking tot Covid-19. Door uitbreiding van onze fabriek in Lelystad gedurende komend jaar kunnen we het aardappelvolume grotendeels gelijk houden. Het betekent ook dat we voor seizoen 2022 weer verder willen groeien in areaal”, zegt Pieter Jan Georgius, vicepresident Agriculture Continental Europe en verantwoordelijk voor onder meer de aardappelinkoop in Europa.

Focus op hogere segment aardappelproducten

In het vroege segment wil McCain dit jaar iets minder aardappelen contracteren. De oude aardappelen houden zich tot dusver goed in de bewaring. De verwachting van de verwerker is dan ook dat er tot in juli voldoende aardappelen van de oude oogst beschikbaar zijn. De focus bij McCain ligt op het hogere segment aardappelproducten, daarom dalen de prijzen van premiumrassen zoals Innovator minder dan van Fontane.

Niemand weet wanneer we weer op het oude niveau van voor Covid-19 zitten

Georgius: “De algemene prijsdaling komt door het markteffect van Covid-19. Op dit moment is de verwerkingscapaciteit groter dan de vraag en dat heeft een prijsdrukkend effect. Niemand weet wanneer we weer op het oude niveau van voor Covid-19 zitten. Maar we hebben vertrouwen in de toekomst. Daarom houdt McCain het gecontracteerde areaal zoveel mogelijk op peil en blijven we investeren.”

Pootgoedprijs

De pootgoedprijs blijft op het niveau van vorig jaar. McCain heeft met pootgoedhandelshuizen langjarige afspraken over de afname en daarmee dit jaar een stabiele inkoopprijs voor pootaardappelen. Verder zijn de kwaliteitspremies en toeslagen voor oogst 2021 onveranderd gebleven. Er worden, net zoals andere jaren, ook twee- en driejarige contracten aangeboden met een oplopende premie op alle jaren. McCain contracteert de hele oogst; vasteprijscontract tot 40 ton per hectare en de rest op dagprijs. Een teler kan ervoor kiezen om een gedeelte van de opbrengst vast te leggen in een min-max-contract.

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer