McDonald’s en McCain helpen Britse akkerbouwer

30-09-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

McDonald’s gaat in samenwerking met fritesfabrikant McCain Britse boeren helpen om nieuwe techniek en technologie toe te passen om de grondkwaliteit en het watermanagement te verbeteren.

Beide bedrijven hebben daarvoor een fonds van € 1,1 miljoen beschikbaar gesteld. Uit dat Sustainable MacFries Fund kunnen aardappeltelers die voor McDonald’s frites leveren voorlichting krijgen over en getraind worden in verbetering van de grondstructuur en nieuwe infiltratietechnieken. Ook wordt onderzoek naar de voordelen van het gebruik van bodembedekkers bij de verbetering van de grondstructuur gefinancierd. Boeren kunnen ook zelf een bijdrage ontvangen voor eigen onderzoek naar grond- en watergebruik.

Klimaatverandering en coronacrisis

De Britse tak van McCain stelde een maand geleden al € 27,5 miljoen beschikbaar voor projecten om de Britse aardappelteelt beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en de coronacrisis. Met dat geld kunnen boeren investeren in meer duurzame irrigatie en andere schone technologie. Ook zijn er meerjarige ‘incentives’ voor boeren die de komende drie tot vijf jaar aardappelen aan McCain blijven leveren.

Harde klappen voor Britse aardappeltelers

“De Britse aardappelteler heeft de laatste jaren ontzettend harde klappen opgelopen. Met een langdurige droogte en vorig jaar één van de natste oogstperioden sinds mensenheugenis hebben ze twee van de slechtste oogsten in veertig jaar gehad. Daar komt nog bij dat ze door de coronacrisis met een enorm overschot aan aardappelen waren blijven zitten als wij ons niet aan de contracten met de telers hadden gehouden en andere bestemmingen hadden gevonden”, stelde directeur Howard Snape van McCain GB and Ireland bij die gelegenheid.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer