Doorgaan naar artikel

McDonald’s Frankrijk stapt tijdelijk over op groentepatat

McDonald’s gaat in Frankrijk de patat van aardappelen een paar weken lang vervangen door patat van wortelen, bieten of pastinaak.

Groentepatat McDonald's premium

De drie soorten groentepatat worden bij de Franse McDonald's gemengd aangeboden tegen dezelfde prijs als ‘conventionele’ aardappelpatat. Foto: Canva

McDonald’s gaat in Frankrijk de patat van aardappelen een paar weken lang vervangen door patat van wortelen, bieten of pastinaak.

De fastfoodketen wil daarmee uitzoeken wat de consument van groentepatat zou vinden. McDonald’s Frankrijk heeft in het najaar in totaal circa 1.500 ton wortelen, 1.000 ton bieten en 700 ton pastinaak besteld. Die zijn afkomstig van zo’n 25 telers in het noorden van Frankrijk, waarmee McDonald’s al in 2021 afspraken heeft gemaakt. De producten zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met McCain, dat ook voor de verdere verwerking tot patat zorgt.

We willen reageren op de wens van consumenten om meer variatie te hebben in wat ze eten

De actie begint op 7 maart in alle vestigingen in Frankrijk en zal drie tot vier weken gaan duren, afhankelijk van de reacties van klanten. “We willen reageren op nieuwe behoeften van de consumptie en op de wens van consumenten om meer variatie te hebben in wat ze eten. Deze gezondere varianten wekken hopelijk de nieuwsgierigheid. Met deze actie kan men nieuwe smaken ontdekken en verstevigen we tegelijkertijd onze band met het platteland”, verklaart directeur marketing Anne Lainé.

Drie soorten groentepatat

De drie soorten groentepatat worden gemengd aangeboden tegen dezelfde prijs als ‘conventionele’ aardappelpatat. Dat gebeurt sinds kort in rubberen, herbruikbare bakjes omdat fastfoodbedrijven in Frankrijk sinds begin dit jaar geen wegwerpverpakkingen en -servies meer mogen gebruiken. Niet iedere franchisenemer van McDonald’s loop direct warm: “Ik ben erg benieuwd om de gezichten van mijn klanten te zien als ze patat van groente voorgeschoteld krijgen”, zegt een eigenaar van McDonald’s in het zuiden van Frankrijk tegen de media. “Patat is één van onze belangrijkste producten, misschien moet je daar niet mee rommelen.”

Geen groentepatat in Nederlandse McDonald‘s

In Nederland bestaan geen plannen in de richting van groentepatat, zegt woordvoerder Roos Franssen van McDonald’s Nederland. “In elk land waar een McDonald’s te vinden is, zijn naast de klassiekers zoals een BigMac ook eigen (lokale) producten op de kaart te vinden. Zo is de McKroket in Nederland op het menu te vinden is en in Frankrijk weer niet. Elk land maakt daarbij zijn eigen keuzes om aan te sluiten bij de lokale markt en behoeften.

Ook verschillen landen onderling en wordt er met andere leveranciers samengewerkt. Kortom, het is echt een breder speelveld waarbij diverse factoren invloed hebben op het menu wat we hier in Nederland voeren. Op het gebied van frites hangt er hier niks in de pijplijn. Neemt niet weg dat we wel blijven kijken hoe we steeds meer een gevarieerd menu kunnen aanbieden in Nederland. Zo hebben wij onlangs nog de McPlant permanent in ons menu opgenomen.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin