Medewerkers pluimveesector voeren acties om cao

01-06-2021 | Laatste update op 08-08 |
Foto: Cor Salverius
Foto: Cor Salverius

Werknemers van pluimveeslachterij Plukon gaan actievoeren voor betere arbeidsvoorwaarden.

De ongelijkheid onder het personeel, doordat Plukon verschillende cao’s hanteert, is net als in voorgaande jaren een van de redenen voor ontevredenheid. Werknemers van branchegenoot 2 Sisters Storteboom sluiten zich aan bij de acties.

Achtergesteld bij collega’s in Dedemsvaart en Wezep

Vakbond FNV stelt dat personeel in de Plukon-vestigingen in Goor, Blokker en Ommen zich achtergesteld voelen bij de collega’s in Dedemsvaart en Wezep, die er 2,5% loon bij krijgen. Volgens de bond kregen zij de verhoging nadat ze dreigden met acties.

Eigen cao

De locaties van Plukon in Wezep en Dedemsvaart hebben van oudsher een eigen cao. Die geldt ook voor de toeleverancier van Plukon. De overige locaties van Plukon vallen onder de cao van de pluimveeverwerkende industrie. Onderhandelingen over de sector-cao klapten eind maart. In de sector werken 9.000 mensen.

Gelijk werk, gelijke beloning

FNV benadrukt dat het werk op de vestigingen van Plukon niet wezenlijk verschilt. Bij gelijk werk hoort een gelijke beloning, aldus de bond. In eerste instantie wordt aan werkgevers een petitie aangeboden. Ook in Putten bij pluimveebedrijf Storteboom wordt de leiding van het bedrijf duidelijk gemaakt dat het personeel er 2,5% loon bij wil.

In de bedrijfs-cao van Plukon in Wezep en Dedemsvaart is volgens FNV ook een regeling afgesproken om eerder te stoppen met werken. Verder zijn er afspraken gemaakt voor een beter pensioen. Daarnaast krijgen uitzendkrachten die langer dan acht jaar bij Plukon werken een vast contract.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer