Media niet tot doelwit maken

24-12-2021 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Boerenprotest bij het kantoor van Omroep Gelderland. - Foto: Rutger van Lier
Boerenprotest bij het kantoor van Omroep Gelderland. - Foto: Rutger van Lier

In de Gelderse Achterhoek zit een groep boeren die erg ‘actiebereid’ is.

Deze groep heeft verschillende gezichten: eentje met een vriendelijke, humoristische knipoog en eentje met dreiging. De eerste liet zich vorige week zien, toen ze brutaalweg naar Schiphol reden om de luchthaven ‘op te kopen’. Het was een ludieke actie met maximaal effect: veel aandacht van de media (altijd het doel van elke actie, want als die er geen aandacht aan schenken, hoe krijg je dan aandacht voor je zaak?) én een glimlach van bijna iedereen, inclusief de directeur van Schiphol. Leuke, succesvolle actie!

Wet openbaarheid van bestuur

Donderdag zagen we dat andere gezicht. Onder leiding van dezelfde voormannen trok een trekkerstoet naar Omroep Gelderland in Arnhem. Die had eerder dit jaar een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), om gegevens te krijgen over stikstofuitstoot van boerenbedrijven. Let wel, er is nog niks gepubliceerd, bovendien benadrukt de omroep dat het haar doel niet is om adressen te publiceren – wat ook inderdaad beter is van niet.

Zo’n beroep op de Wob is verder het goed recht van een journalistiek medium. Veel kritische burgers, ook uit boerenkring, doen het ook. Het hoort bij het controleren van de overheid.

Het zijn metalen spierballen die je laat zien

Een onaangekondigde stoet trekkers op de stoep werkt intimiderend. Het zijn metalen spierballen die je laat zien, in dit geval tegen ‘de media’. Media toejuichen als ze iets positiefs publiceren maar intimideren als het je niet zint, dat is niet te rijmen. Het riekt naar: de mond snoeren. Niet op basis van argumenten maar op basis van pk‘s. Beter niet doen, niet in de laatste plaats omdat je die media ook zelf weer nodig hebt.
Beheer