Doorgaan naar artikel

Meeleveraardappelen gaan voor € 5 weg

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Net zoals Belgapom afgelopen vrijdag niet noteerde, noteert PotatoNL maandag 23 maart niet voor fritesaardappelen.

De fritesindustrie koopt vrijwel geen vrije aardappelen, waardoor een notering lastig is. Voor meeleveraardappelen wordt rond € 5 per 100 kilo betaald. Fritesaardappelen gingen begin deze maand nog voor ruim € 14 per 100 kilo weg, maar door de gestagneerde afzet van frites voor onder andere horeca en buitenland door het coronavirus klapt de fritesmarkt in elkaar. Alsnog proberen sommige verwerkers naast contractaardappelen om de meeleveraardappelen mee te nemen.

Versmarkt is wel in beweging

De beweging in de markt zit op de tafelaardappelmarkt. Tafelaardappelen worden verhandeld tussen grofweg € 0,10 tot € 0,20 per 100 kilo. Het grote prijsverschil zit in ras, kwaliteit en bestemming. Supermarkten, waar een run is op verse producten, willen goede aardappelen hebben en betalen gerust 18 cent voor aardappelen. Aardappelen die geteeld zijn voor het frites-segment, maar toch geschikt zijn voor consumptie gaan voor de onderkant weg.

Export loopt ook

Voor export gaan ook wel verschillende partijen weg. Zo zijn goede Agria’s rond € 18 per 100 kilo verkocht. En ook wordt er handel gemeld in aardappelen voor de binnenlandse versmarkt en voor afzet naar Roemenië, Engeland en Polen. PotatoNL noteert dan ook wel voor exportaardappelen op € 5 tot € 7 per 100 kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Termijnmarkt op € 5

Op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig blijft de handel in aprilcontracten voor fritesgeschikte aardappelen begin deze week op een niveau op € 5 per 100 kilo.

Prognose: prijsdruk frites; tafelaardappelprijs stijgt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin