Meelworm mag in EU op het menu

04-05 | |
Insecten mogen vaker op het menu. - Foto: ANP
Insecten mogen vaker op het menu. - Foto: ANP

EU-burgers kunnen binnenkort voor het eerst insecten op het menu zetten.

De gedroogde gele meelworm mag voortaan als voedingsmiddel dienen. De EU-landen stemden dinsdag in met een voorstel van de Europese Commissie hiertoe, meldt de commissie. Zij handelt in de komende weken de formaliteiten af. Het gaat om de larven van de kever Tenebrio Molitor.

In januari keurde Efsa, de Europese voedselautoriteit, de gele meelworm al goed als humaan voedsel. De instantie bestempelde meelwormen als veilig om gegeten te worden, waarna de Europese Commissie een ontwerpvoorstel indiende bij de EU-lidstaten.

Novel food

Insecten vallen onder de zogenoemde Novel Food-regeling. Dat betekent dat het voedsel is dat niet veelvuldig in de EU werd geconsumeerd voor 15 mei 1997. Voor dergelijk voedsel moet een dossier opgebouwd worden over onder andere de voedselveiligheid voordat het de Europese markt op mag. Op dit moment liggen er nog elf aanvragen bij de Efsa voor de beoordeling van andere insecten.

Bekijk ook de video: F&A Update: Overname Protifarm goed voor beide bedrijven

De gele meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan in z’n geheel worden gegeten of verwerkt worden in poedervorm in bijvoorbeeld koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.

Insecten vaker op het menu

Insecten worden elders in de wereld al veel gegeten. In sommige landen, waaronder Nederland, worden insectenproducten voor humane voeding toegestaan tot de Europese goedkeuring. De komende jaren moeten ze vaker op ons bord belanden, vindt bijvoorbeeld ook landbouwminister Carola Schouten. In Nederland zijn diverse bedrijven actief in de kweek van insecten, zoals Protix en Protifarm, dat onlangs werd overgenomen door het Franse Ynsect, en De Krekerij.

Medeauteur: ANP

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.